Miljuschka Witzenhausen, bekend van haar tv-werk en culinaire expertise, krijgt stevige kritiek te verduren vanwege de herhaling van haar persoonlijke verhalen. Hoewel ze in het verleden bewust zweeg over haar familieband met Willem Holleeder, komt dit onderwerp inmiddels in bijna ieder interview of media-optreden voorbij.

Volgens critici, waaronder mediacolumnist Mark Koster van De Telegraaf, raakt haar verhaal hierdoor uitgekauwd. De publieke belangstelling lijkt langzaam om te slaan in irritatie, mede door de voorspelbaarheid van haar mediale vertellingen.
Jarenlang probeerde Miljuschka Witzenhausen haar familieband met Nederlands bekendste crimineel uit de schijnwerpers te houden. Ze is het nichtje van Willem Holleeder, die momenteel een levenslange gevangenisstraf uitzit voor meerdere liquidaties.
Inmiddels is dit allang geen geheim meer en bespreekt Miljuschka het onderwerp geregeld in interviews, documentaires en talkshows. Waar het ooit een beladen onderwerp was, lijkt het nu haast een vast onderdeel van haar publieke persona geworden.
“Ze heeft maar twee verhaallijnen”
Tijdens een aflevering van De Reünie, gepresenteerd door Herman van der Zandt, was Miljuschka hoofdgast. Mediakenner Mark Koster keek mee en merkte dat hij zijn interesse in haar verhalen begint te verliezen. In zijn column schrijft hij dat Miljuschka steeds hetzelfde riedeltje blijft herhalen.
“Van Witzenhausen word ik een beetje moe, omdat ze maar twee verhaallijnen heeft,” aldus Koster. Volgens hem zijn dat enerzijds haar liefde voor eten en anderzijds haar moeilijke jeugd binnen de beruchte Holleeder-familie.
Ze stopt altijd veel voedsel in haar mond
Volgens Koster is haar obsessie met eten niet altijd even prettig om naar te kijken. “Om dat te accentueren stopt ze altijd veel voedsel in haar mond, wat niet meteen de meest aantrekkelijke televisie oplevert.”
Miljuschka staat bekend om haar kookvideo’s en receptenboeken, maar op televisie slaat dat volgens hem vaak de plank mis. Zeker wanneer het eten meer een visueel spektakel wordt dan een inhoudelijk sterk onderdeel van het programma.
Haar verhaal raakt uitgeput
Naast haar liefde voor koken vertelt Miljuschka vaak over haar jeugd in Amsterdam, waar ze opgroeide in een familie die onder invloed stond van criminaliteit en bedreigingen. Haar moeder, Astrid Holleeder, werd jarenlang geterroriseerd door Willem. Mark Koster vindt dat dit verhaal inmiddels uitgewerkt is.
“Holleeder zit een levenslange gevangenisstraf uit, maar soms lijkt het alsof hij vrij rondloopt,” schrijft hij. De voortdurende aanwezigheid van het Holleeder-verhaal in Miljuschka’s mediale uitingen wekt bij hem de indruk dat ze niet verder komt dan haar verleden.
“De dreiging was afschuwelijk, maar ik ken haar riedel nu wel”
Hoewel Koster benadrukt dat hij het gevaar waarin Miljuschka en haar moeder verkeerden absoluut erkent, ziet hij geen meerwaarde meer in de herhaling van datzelfde verhaal. “Begrijp me goed. Die dreiging was en is afschuwelijk, maar ik ken haar riedel nu wel.” Voor hem is het duidelijk: Miljuschka moet zichzelf opnieuw uitvinden als ze relevant wil blijven op televisie.
Schrijnende verhalen verliezen kracht
De boodschap van Koster is helder: authenticiteit wordt gewaardeerd, maar herhaling maakt dat zelfs schrijnende verhalen aan kracht verliezen. Miljuschka’s combinatie van persoonlijke trauma’s en een passie voor eten had ooit impact, maar lijkt zijn glans te verliezen door gebrek aan vernieuwing. De vraag rijst of ze zichzelf en haar verhaal een nieuwe richting kan geven.