Een 39-jarige man is maandag in Willemstad, de hoofdstad van Curaçao, aangehouden vanwege een mogelijke betrokkenheid bij de moord op Peter R. de Vries. Volgens het Openbaar Ministerie zou hij een leidinggevende rol hebben gespeeld binnen de criminele organisatie die de aanslag heeft beraamd. De man is al sinds 2014 gedetineerd op het eiland voor een zwaar geweldsmisdrijf.

De autoriteiten op Curaçao hebben bevestigd dat de verdachte aan Nederland zal worden overgedragen. Het is nog onbekend wanneer deze overdracht zal plaatsvinden. Zodra de man zich op Nederlandse bodem bevindt, zal hij worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Een woordvoerder van het Landelijk Parket laat weten dat het onderzoek naar de opdrachtgevers van de moord op Peter R. de Vries nog altijd loopt, ondanks eerdere veroordelingen in de zaak. De opgepakte man, die zowel op Curaçao is geboren als de Nederlandse nationaliteit bezit, zou pas onlangs in beeld zijn gekomen als verdachte in dit omvangrijke strafrechtelijke onderzoek.
Zijn detentie in Willemstad heeft volgens justitie niet voorkomen dat hij een belangrijke rol zou hebben gespeeld binnen de criminele organisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor de liquidatie. Justitie geeft aan dat er al die tijd door is gewerkt aan het blootleggen van de volledige structuur achter de moord.
In totaal zijn er al negen mensen berecht voor hun betrokkenheid bij de moord op de misdaadjournalist. Zes van hen, waaronder de schutter en de bestuurder van de vluchtauto, zijn in juni vorig jaar veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen. De overige drie verdachten werden vrijgesproken, maar het Openbaar Ministerie is in alle zaken in hoger beroep gegaan.
Daarmee is het strafproces nog altijd gaande en blijven nieuwe ontwikkelingen zich aandienen. De moord op Peter R. de Vries heeft diepe wonden geslagen in de samenleving en leidde tot nationale en internationale verontwaardiging. Op dinsdagavond 6 juli 2021 werd hij neergeschoten op de Lange Leidsedwarsstraat, vlakbij het Leidseplein in Amsterdam.
Hij had daar net de studio van RTL Boulevard verlaten. Negen dagen later, op 15 juli, overleed hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De aanslag raakte het hart van de journalistiek en riep vragen op over de invloed van georganiseerde misdaad op de rechtsstaat.
De familie van Peter bracht het verdrietige nieuws naar buiten via RTL Boulevard, het programma waar hij regelmatig te gast was. “Peter heeft geknokt tot het einde, maar heeft de strijd niet kunnen winnen. Hij is omringd door de mensen die hem liefhebben overleden.
Peter heeft geleefd naar zijn overtuiging: ‘On bended knee is no way to be free’. We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar.” De arrestatie op Curaçao is een volgende stap in het omvangrijke onderzoek dat nog altijd voortduurt. Justitie benadrukt dat het doel is om álle schakels binnen de organisatie die verantwoordelijk is voor de moord te identificeren en aan te pakken.
Ook al is de rechtsgang rond de uitvoerders al in gang gezet, de zoektocht naar de opdrachtgevers blijft onverminderd doorgaan. De betrokkenheid van iemand die al jaren vastzit onderstreept de complexiteit van het criminele netwerk waar Peter R. de Vries slachtoffer van is geworden.