De kracht van technologie wordt steeds vaker ingezet om het verleden tastbaar te maken. Drones leveren adembenemende beelden van landschappen, steden en historische plekken, allemaal vastgelegd vanuit een nieuw perspectief. Eén van de meest indrukwekkende toepassingen daarvan zijn de opnames van het voormalige concentratiekamp Auschwitz, gemaakt door de BBC. Vanuit de lucht wordt pijnlijk duidelijk hoe immens het kamp daadwerkelijk was.

De beelden brengen niet alleen de omvang, maar ook de kilheid van deze plek op een huiveringwekkende manier over. De video’s zijn meer dan visueel indrukwekkend; ze herinneren je aan wat hier is gebeurd en waarom herdenken noodzakelijk blijft.
Dronebeelden tonen de schaal van het kwaad
De dronebeelden laten het terrein van Auschwitz in zijn volle omvang zien. De lange rijen barakken, wachttorens, hekken en spoorlijnen maken in één oogopslag duidelijk hoe georganiseerd en systematisch het vernietigingskamp is aangelegd. Je ziet met eigen ogen waar de nazi’s meer dan een miljoen mensen vermoordden.
Het ging hierbij voornamelijk om joden, maar ook Roma, Sinti, Polen en politieke gevangenen waren slachtoffer. De beelden dwingen je om stil te staan bij de onmenselijkheid en schaal van deze tragedie. Ze brengen geen fictie, maar confronterende realiteit vanuit een afstand die niets verhult.
BBC mmak indrukwekkende herdenkingsvideo
De BBC heeft met deze videobeelden niet alleen een indrukwekkende productie gemaakt, maar ook een essentieel educatief hulpmiddel. Door de inzet van drones wordt de afmeting van Auschwitz visueel overgebracht zoals foto’s of grondbeelden dat niet kunnen.
“Op de videobeelden van de BBC is goed te zien hoe omvangrijk het kamp is geweest.” Deze directe quote benadrukt de kracht van het medium en hoe het ons helpt geschiedenis te blijven begrijpen. De BBC stelt de video’s beschikbaar in het kader van herdenkingen wereldwijd, met als doel om het geheugen levend te houden.
80 jaar vrijheid als nationaal jaarthema in 2025
In 2025 wordt in heel Nederland stilgestaan bij ’80 jaar vrijheid’. Dit jaarthema vormt de rode draad voor alle herdenkingen op 4 mei en vieringen op 5 mei. De Nationale Herdenking grijpt dit bijzondere moment aan om niet alleen terug te kijken op het einde van de Tweede Wereldoorlog, maar ook om de betekenis van vrijheid vandaag de dag opnieuw te duiden.
Inspirerende toespraken, teksten en videomateriaal zoals de dronebeelden van Auschwitz, kunnen hierbij ingezet worden in de verschillende programma’s. Ze dragen bij aan het besef dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.
27 januari blijft een dag van herinnering
Op 27 januari 1945 werd Auschwitz bevrijd door het Rode Leger. Sindsdien staat deze datum bekend als de Internationale Holocaust Herdenkingsdag. Het kamp werd later omgevormd tot een herdenkingsmuseum, onder de naam Auschwitz-Birkenau.
Nog altijd bezoeken duizenden mensen jaarlijks deze plek om stil te staan bij de levens die hier zijn beëindigd. De nieuwe dronebeelden versterken die ervaring ook voor mensen die het kamp niet fysiek kunnen bezoeken. Ze brengen het verleden in je huiskamer, confronterend en respectvol tegelijk. Het is een herinnering die geen vergetelheid duldt.
– Tekst gaat verder onder de video –
Auschwitz blijft ons waarschuwen – ook vanuit de lucht
De technologische vooruitgang maakt het mogelijk om vanuit andere perspectieven naar de geschiedenis te kijken, maar de boodschap blijft ongewijzigd. Auschwitz is niet slechts een plek op de kaart; het is een collectief litteken in de geschiedenis van de mensheid.
De beelden vanuit de lucht brengen dit op indringende wijze in beeld, zonder iets te verzachten. De videobeelden van de BBC maken zichtbaar wat woorden soms tekortdoen: de kille precisie van genocide en de blijvende noodzaak van herdenken.