Als je onlangs kipshoarma van het merk Cucina hebt gekocht bij Albert Heijn, is het belangrijk om extra alert te zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tijdens een controle vastgesteld dat meerdere partijen van dit product mogelijk besmet zijn met de salmonellabacterie. De waarschuwing geldt specifiek voor de verpakkingen van 400 gram, die onder het huismerk van Cucina worden verkocht.

De salmonellabacterie kan een voedselinfectie veroorzaken met klachten als buikpijn, diarree, koorts en overgeven. Hoewel gezonde volwassenen daar meestal vanzelf van herstellen, ligt dat anders voor mensen met een verzwakt immuunsysteem.
Denk aan ouderen, jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen die ernstig ziek zijn. Voor hen kan een salmonellabesmetting ernstige gevolgen hebben, zoals uitdroging of ziekenhuisopname.
Dit zijn de risicovolle verpakkingen
Het probleem betreft niet alle kipshoarma van Cucina, maar specifiek de verpakkingen met bepaalde lotnummers en houdbaarheidsdata. Je herkent ze aan de informatie op de verpakking. De volgende lotcodes zijn mogelijk besmet:
- Lotcode 1125507, te gebruiken tot 30-06-2025
- Lotcode 1125689, te gebruiken tot 01-07-2025
- Lotcode 1125854, te gebruiken tot 03-07-2025
- Lotcode 1125888, te gebruiken tot 04-07-2025
- Lotcode 1126678, te gebruiken tot 10-07-2025
Als je een van deze verpakkingen in je koelkast of vriezer hebt liggen, wordt met klem geadviseerd het product niet op te eten. Zelfs als het er nog goed uitziet of ruikt, blijft het risico bestaan.
Zo krijg je je geld terug
Albert Heijn roept klanten op om de genoemde verpakkingen terug te brengen naar de winkel. Daar krijg je het volledige aankoopbedrag terug, ook zonder kassabon. Medewerkers zijn geïnformeerd over de situatie en zullen je verder helpen bij de servicebalie. Voor vragen of aanvullende informatie kun je contact opnemen met de producent, Cucina Food B.V.
NVWA houdt toezicht op voedselveiligheid
De NVWA benadrukt dat het om een voorzorgsmaatregel gaat, maar adviseert toch dringend om geen enkel risico te nemen. Productterugroepingen zoals deze zijn onderdeel van het reguliere toezicht dat de autoriteit uitvoert om de voedselveiligheid in Nederland te waarborgen. Als consument speel je daarin een belangrijke rol door alert te blijven op dit soort waarschuwingen.