Het contrast tussen glamour en uitbuiting bij de populaire sportschool Saints & Stars in Amsterdam zorgt voor verontwaardiging. Terwijl bekende Nederlanders zoals Marieke Elsinga gratis door de fel verlichte ‘Holy Hyrox’-zalen paradeerden met hun designerwaterflesjes, moesten Filipijnse en Indonesische schoonmaaksters onder mensonterende omstandigheden werken.

Zij werden niet alleen zonder papieren of paspoorten aan het werk gezet, maar ontvingen ook geen loon. Dreigingen met salarisinhoudingen waren aan de orde van de dag wanneer iemand te langzaam dweilde.
Reacties van BN’ers op groeiende kritiek
Marieke Elsinga verklaarde bij RTL Boulevard dat ze het “walgelijk” vindt en zich “natuurlijk tegen zulke praktijken afkeert”. Toch ligt zij onder vuur omdat ze een commerciële samenwerking had met de betrokken luxegym.
De publieke verontwaardiging richt zich niet alleen op de gym, maar ook op de BN’ers die, bewust of onbewust, hun imago lieten verbinden aan een bedrijf waar achter de schermen ernstige misstanden plaatsvonden. De vraag rijst of deze sterren niet meer verantwoordelijkheid zouden moeten nemen.
Crowdfunding als steun voor uitgebuite schoonmakers
Sommige schoonmakers zijn door hun uitbuiting zelfs hun verblijfsrecht in de Europese Unie kwijtgeraakt. Om hen te ondersteunen is er een crowdfundingactie gestart, die binnen één dag bijna 19.000 euro wist op te halen.
Het snelle succes van deze actie laat zien dat veel Nederlanders solidair zijn met de slachtoffers en bereid zijn te helpen waar mogelijk. De druk op BN’ers om financieel bij te dragen groeit hierdoor.
Opgeluchte reactie schoonmaakster
Een van de schoonmaaksters, Linae (een schuilnaam), vertelde in Het Parool dat zij “niet had verwacht” dat er zoveel geld opgehaald zou worden. “Het is echt een opluchting dat zoveel mensen ons geloven en dat zóveel Nederlanders ons willen helpen,” zei ze. Haar woorden benadrukken hoe belangrijk publieke steun is voor de slachtoffers, die zich lange tijd ongehoord voelden.
Initiatiefnemers roepen BN’ers tot actie
De 30-jarige Rebecca Franco, een van de vier initiatiefnemers van de crowdfunding, licht toe: “Het geld is een begin om de urgente behoeften van de schoonmakers te vervullen.” Volgens haar slaat de actie aan omdat het onderwerp Amsterdammers direct raakt.
“Iedereen weet dat de wereld fucked up is, maar dat voelt vaak ver van je bed. Bovendien zijn er denk ik in Amsterdam veel mensen die het hart op de goede plek hebben,” aldus Franco.
Oproep om ‘bloedgeld’ terug te geven
Rebecca doet een dringende oproep aan BN’ers zoals Marieke Elsinga, Romee Strijd en Robbert Rodenburg. Zij vraagt hen om een deel van hun inkomsten uit de samenwerking met Saints & Stars af te staan aan de slachtoffers.
“Het is een beetje bloedgeld,” stelt ze. De vraag blijft of deze bekende gezichten bereid zijn om hun verantwoordelijkheid te nemen en daadwerkelijk iets terug te doen voor de mensen die zo ernstig zijn uitgebuit.