De situatie rondom discriminatie van moslims in Nederland blijft schrijnend. Volgens nieuwe cijfers van politie en antidiscriminatiebureaus zijn er in 2024 meer meldingen gedaan dan het jaar daarvoor. Met name moslims blijken vaak doelwit te zijn van discriminatie, wat tot veel persoonlijke verhalen leidt. Eén van deze verhalen wordt gedeeld door Sumaya (18), die haar ervaringen openlijk bespreekt.
Uit de cijfers van de politie blijkt dat 94 procent van de meldingen over discriminatie op basis van godsdienst in 2024 betrekking had op moslims. Dit komt neer op 256 van de in totaal 272 geregistreerde incidenten. Bij de antidiscriminatiebureaus werden daarnaast nog eens 285 meldingen van discriminatie van moslims geregistreerd. Deze cijfers onderstrepen de voortdurende uitdagingen waarmee deze gemeenschap te maken heeft.
Vooroordelen en persoonlijke ervaringen
Sumaya, een 18-jarige moslima, sprak met de NOS over de vooroordelen die ze dagelijks ervaart. Ze beschrijft hoe moeilijk het is om jezelf te blijven wanneer je constant anders wordt behandeld vanwege je geloof. “Dat mensen je anders zien of anders behandelen,” vertelt ze. Haar ervaringen zijn pijnlijk en laten de impact van discriminatie zien.
Een voorbeeld dat haar diep raakte, was het moment waarop iemand aan haar hoofddoek trok. “Je bevriest op zo’n moment. Achteraf had ik pas door wat er was gebeurd,” zegt ze. Zulke incidenten hebben haar het gevoel gegeven dat ze steeds minder thuis is in Nederland. Ze voegt eraan toe: “Als ik bijvoorbeeld in een islamitisch land was, zouden zulke incidenten mij niet overkomen.”
Behoefte aan begrip en betrokkenheid
Sumaya legt uit dat ze vaak nadenkt of ze haar geloof wel volledig vrij kan belijden in Nederland. Dit is een vraag die voor veel moslims relevant is, zeker gezien de toenemende meldingen van discriminatie. Volgens Sumaya is begrip van anderen een belangrijk startpunt. “Ik heb ook gemerkt dat als er beleid wordt gemaakt voor moslims… Het is nooit met moslims!” zegt ze.
Ze benadrukt hoe belangrijk het is dat moslims betrokken worden bij beslissingen die hun leven direct beïnvloeden. “Als er over mij wordt gepraat, wil ik ook aan tafel zitten en meepraten over beleid dat over mij of mijn medemoslims wordt gemaakt,” legt ze uit. Haar oproep tot inclusiviteit is duidelijk en krachtig.
Hoopvolle blik op de toekomst
Ondanks de negatieve ervaringen in haar jonge leven, kijkt Sumaya met hoop en positiviteit naar de toekomst. Ze gelooft dat open gesprekken en dialoog essentieel zijn om verandering teweeg te brengen. “Want alleen zo kunnen wij verbintenis met elkaar zoeken,” zegt ze.
Haar verhaal is een oproep aan de samenleving om bewuster om te gaan met diversiteit en discriminatie. Het benadrukt de noodzaak van begrip, betrokkenheid en actie om een veilige en inclusieve samenleving te creëren voor iedereen.