Je twintiger jaren zijn een spannende en dynamische periode in je leven. In deze levensfase start je met eerste baan en betrekt je een eerste woning of appartement. Meteen ontdekt je alles wat financiële onafhankelijkheid met zich meebrengt. Maar dit is ook de periode waarin veel financiële fouten worden gemaakt die je op de lange termijn duur kunnen komen te staan. Het is daarom belangrijk om deze fouten tijding te herkennen en te vermijden. Hierdoor ben je in staat om een solide financiële basis te leggen voor de toekomst.
Ongecontroleerde uitgaven en budgettering
Een van de grootste valkuilen in je twintiger jaren is het niet bijhouden van je uitgaven. Het is verleidelijk om je salaris uit te geven aan leuke dingen, zoals uit eten gaan, reizen of de nieuwste gadgets. Echter, ongecontroleerde uitgaven kunnen snel zorgen voor financiële stress. Maak een budget en houd je eraan. Er zijn veel handige apps, zoals YNAB en Mint, die je kunnen helpen om beter te budgetteren. Zodat je beter bewust bent van je inkomsten en uitgaven. Dit zorgt ervoor dat je betere financiële beslissingen kan nemen. Denk hierbij aan geld opzij zetten voor later, een financiële buffer (noodfonds), sparen en investeren.
Gebrek aan sparen en investeren
Veel twintigers denken dat sparen en investeren iets is voor later. Echter, hoe eerder je begint, hoe meer je kunt profiteren van compound interest oftewel samengestelde rente. Zet elke maand een vast bedrag opzij op een spaarrekening die een hoge rent uitkeert. Investeer ook een vast bedrag per maand in een dividend uitkerende ETF. Het boek “De Intelligente Belegger” van Benjamin Graham is een goede start voor beginnende investeerders.
Het opbouwen van een financiële buffer is misschien wel het belangrijkste. Deze buffer kan je helpen onverwachte kosten, zoals reparaties aan je auto of medische kosten die die niet worden vergoed. Deze financiële buffer van minimaal zes keer je salaris helpt je rekeningen te betalen als je je baan verliezen.
Onverantwoord kredietgebruik
Kredietkaarten en achteraf betalen via diensten zoals Klarna en Afterpay kunnen handige hulpmiddelen zijn, maar ze kunnen ook leiden tot hoge schulden als je ze niet verantwoord gebruikt. Het is gemakkelijk om meer uit te geven dan je je kunt veroorloven en de hoge rente op kredietkaart schulden kan snel oplopen. Bovendien kunnen achteraf betaalopties je verleiden om aankopen te doen terwijl je er eigenlijk geen geld voor hebt. Gebruik je kredietkaart en achteraf betaalopties alleen voor noodzakelijke aankopen en betaal het saldo elke maand volledig af om rentekosten en extra kosten te vermijden. Als je moeite hebt om je uitgaven onder controle te houden, overweeg dan een debetkaart of doe alleen contante betalingen.
Mijn persoonlijke ervaring
Toen ik in mijn twintiger jaren was, maakte ik ook de fout om te denken dat sparen en investeren iets voor later was. Ik gaf mijn geld uit aan reizen en uitgaan, zonder veel na te denken over mijn toekomst. Pas toen ik onverwacht mijn baan verloor, realiseerde ik me hoe belangrijk het is om een financiële buffer te hebben. Gelukkig kon ik toen nog snel actie ondernemen en begon ik met sparen en investeren. Dit heeft me geholpen om financiële stabiliteit te krijgen en beter voorbereid te zijn op mijn toekomst.
Zelf heb ik nooit gebruik gemaakt van achteraf betalen of huurkoop. Mijn ouders hebben mij altijd geleerd als je nu geen geld hebt voor een aankoop, spaar dan eerst het bedrag bij elkaar. Voor wat betreft mijn kreditkaart gebruik ik die alleen in het buitenland. Alles wat ik uitgeef met mijn kreditkaart betaal ik maandelijks in een keer.
Niet investeren in persoonlijke ontwikkeling
Het is een fout om niet te investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Je twintiger jaren zijn perfect om nieuwe vaardigheden te leren en je netwerk uit te breiden. Investeer in cursussen, workshops en seminars die je carrière kunnen bevorderen. Platforms zoals LinkedIn Learning en Coursera bieden veel betaalbare cursussen aan. Dit is niet alleen goed voor je professionele groei, maar kan je ook helpen om betere carrièrekansen te vinden. Bovendien vergroot het je inkomenspotentieel aanzienlijk. Door te blijven leren, kun je jezelf onderscheiden in een competitieve arbeidsmarkt en klaar zijn voor nieuwe kansen die zich voordoen.
Niet onderhandelen over je salaris
Veel twintigers vergeten te onderhandelen over hun salaris bij hun eerste baan. Dit kan een grote impact hebben op je financiële toekomst. Je initiële salaris vormt vaak de basis voor toekomstige salarisverhogingen. Onderzoek wat het gemiddelde salaris is voor je functie en wees niet bang om te onderhandelen. Het boek “Never Split the Difference” van Chris Voss biedt uitstekende tips en strategieën voor effectieve onderhandeling. Door goed voorbereid het gesprek in te gaan, kun je een eerlijk en concurrerend salaris bedingen. Dit legt een solide basis voor je financiële groei in de toekomst.
Geen financiële planning
Het ontbreken van een financieel plan is een van de meest voorkomende financiële fouten. Het is belangrijk om duidelijke financiële doelen te stellen en een plan te maken om deze doelen te bereiken. Dit kan het kopen van een huis zijn, sparen voor een pensioen of het afbetalen van schulden. Werk samen met een financieel adviseur om een plan op te stellen dat bij jouw situatie past. Een goed financieel plan kan je helpen om gefocust te blijven en je financiële doelen sneller te bereiken.
Samengevat, je twintiger jaren zijn een cruciale periode voor het leggen van een solide financiële basis. Door bewust te zijn van veelvoorkomende valkuilen en deze te vermijden, kun je financiële stabiliteit bereiken en een betere toekomst voor jezelf creëren. Neem de tijd om te budgetteren, sparen, investeren en je persoonlijke ontwikkeling te bevorderen. En vergeet niet om een financieel plan op te stellen dat je helpt om je doelen te bereiken.