Slecht nieuws voor je portemonnee: de prijzen blijven maar stijgen. December 2024 kende een inflatie van 4,1 procent, het hoogste percentage in anderhalf jaar. Dit blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee is duidelijk dat de prijsstijgingen nog lang niet voorbij zijn en het leven voor velen duurder blijft.
Roken, een biertje drinken, of zelfs een glas water: alles werd duurder in het afgelopen jaar. Vooral accijnsverhogingen en de stijgende energieprijzen troffen consumenten hard. Wie hoopte op een daling van de kosten, kwam bedrogen uit. Hoewel een paar producten, zoals huishoudelijke apparaten, speelgoed en vloerbedekking, iets goedkoper werden, is dat slechts een kleine verlichting. Groenten lieten ook een lichte prijsdaling zien, maar daar blijft het bij.
Inflatie blijft hoog
Het CBS heeft nog niet specifiek aangegeven welke producten het meest in prijs zijn gestegen. Wel staat vast dat de inflatie over heel 2024 uitkomt op 3,3 procent. Dit is opvallend, aangezien de inflatie eind 2023 met 1,2 procent nog onder controle leek. Nederland steekt nu schril af tegen andere landen in de eurozone, waar de inflatie gestaag richting de 2 procent beweegt.
De Nederlandsche Bank waarschuwt dat er dit jaar weinig verbetering te verwachten is. Dit betekent dat consumenten ook in 2025 rekening moeten houden met blijvende druk op hun uitgaven.
Lichtpuntje
Er is wel een lichtpuntje: de lonen stegen vorig jaar gemiddeld met ruim 6 procent. Deze stijging bood enige compensatie voor de inflatie, maar was vaak niet voldoende om de koopkracht volledig op peil te houden. „De koopkracht van werknemers ging hierdoor heel hard achteruit en dat was voor vakbonden een belangrijk punt. Ze hadden dus hoge looneisen,” verklaarde Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS, eerder aan de NOS.
Volgens Van Mulligen hadden werkgevers door de krappe arbeidsmarkt minder ruimte om looneisen te weigeren. Dit resulteerde in hogere lonen dan gebruikelijk. Toch blijft het een fragiel evenwicht, zeker met de onzekerheid over de inflatie in de komende maanden.
Wat brengt 2025 voor je koopkracht?
Werkgeversorganisatie AWVN verwacht voor 2025 een gemiddelde loonsverhoging van iets minder dan 5 procent. Dit zou betekenen dat je koopkracht mogelijk iets verbetert, mits de inflatie niet opnieuw stijgt. Het blijft echter koffiedik kijken hoe de prijzen zich ontwikkelen en of Nederland aansluiting kan vinden bij de gunstigere inflatiepercentages in de rest van de eurozone.