Je wordt midden in de nacht wakker. Je ligt even stil, rekt je misschien uit en grijpt dan automatisch naar je telefoon om de tijd te checken. Klinkt onschuldig? Toch waarschuwen slaapexperts dat juist dát moment, dat ene simpele gebaar, jouw nachtrust flink kan verstoren. Hoewel het normaal is om af en toe wakker te worden, verandert dat op het moment dat je er te bewust mee bezig raakt. En dat begint vaak met het kijken naar de klok.

Volgens Dr. Biquan Luo, CEO van LumosTech, veroorzaakt het kijken naar de tijd ’s nachts extra stress. “Het zorgt ervoor dat je je ineens bewust wordt van de uren slaap die je mist,” legt ze uit. Dat wakker liggen verandert dan van iets natuurlijks naar iets frustrerends. Je lichaam wil slapen, maar je hoofd is alweer begonnen met piekeren over hoe weinig tijd je nog hebt voordat je wekker gaat.
Bovendien kan dit piekeren ervoor zorgen dat je lichaam alert blijft, juist wanneer het zou moeten ontspannen. Die stressactiveert het zenuwstelsel en maakt het lastiger om opnieuw in slaap te vallen. Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel terecht: je kijkt naar de tijd, wordt onrustig, blijft langer wakker en voelt je ’s ochtends minder uitgerust.
Naast de stress die tijdsbesef veroorzaakt, speelt ook schermgebruik een belangrijke rol. Het blauwe licht dat van je telefoon of wekker afkomt, remt de aanmaak van melatonine, het hormoon dat je lichaam helpt in slaap te vallen. Dit licht activeert je hersenen en verhoogt je alertheid. Terwijl je juist in een toestand van ontspanning moet blijven, wakker je je eigen hersenactiviteit aan.
Zelfs een klein beetje licht kan al genoeg zijn om je biologische klok in de war te brengen. Zeker als je een gevoelige slaper bent, kan het blauwe licht van een scherm je hele slaapcyclus beïnvloeden. Experts adviseren dan ook om schermgebruik in het holst van de nacht volledig te vermijden.
Volgens slaapexperts kun je beter een rustige activiteit doen als je na 15 tot 20 minuten nog steeds wakker bent. Denk aan het lezen van een boek, luisteren naar zachte muziek of lichte meditatie. Maar vermijd felle lampen of telefoonschermen. Het doel is om je brein langzaam tot rust te brengen, zonder het te prikkelen.
Slaapomgeving speelt ook een belangrijke rol. Zorg dat je slaapkamer donker, stil en comfortabel is. Een te warme of te koude kamer kan net zo goed je slaap verstoren als een piekerend hoofd. Een goed verduisterende gordijn, oordoppen of een ventilator kunnen helpen om de slaapomgeving ideaal te houden.
Dr. Fiona Barwick, directeur van het Sleep & Circadian Health Program aan Stanford University, benadrukt dat kort wakker worden tijdens de nacht volkomen normaal is. De meeste mensen herinneren zich die momenten niet eens. Maar zodra je ze actief beleeft en erop reageert, bijvoorbeeld door de tijd te checken, verander je je eigen slaappatroon.
Barwick raadt aan om wakker zijn niet direct als een probleem te zien. “Accepteer het, en probeer je te richten op rustgevende gedachten of activiteiten,” zegt ze. Door minder te vechten tegen het wakker zijn, maak je het jezelf makkelijker om weer vanzelf in slaap te vallen. Acceptatie verlaagt de stress en dat helpt om je lichaam en geest sneller terug in ruststand te krijgen.
Wil je beter slapen? Leg je telefoon uit het zicht en draai je wekker om. Laat je lichaam zelf bepalen wanneer het klaar is om weer in slaap te vallen. Door te vertrouwen op je natuurlijke slaapritme en stressprikkels te vermijden, geef je jezelf de beste kans op een gezonde nachtrust.