Betalen met je pas, telefoon of smartwatch is tegenwoordig mogelijk in veel vakantielanden. Contant geld meenemen is handig, maar niet altijd noodzakelijk in Europa. Zeker met de nieuwe betaalpassen van Mastercard en Visa.Toch is het belangrijk om te weten dat geld pinnen niet altijd gratis is. Als je geld opneemt in een vreemde valuta, kunnen de kosten flink oplopen. De Consumentenbond heeft alle kosten voor geld bestellen, opnemen en betalen met je pinpas op een rij gezet.
Nieuwe betaalpassen
De introductie van Visa Debit en Debit Mastercard maakt het op veel meer plekken mogelijk om met je debetkaart te betalen. Ook met de oudere V-Pay en Maestro-kaarten is dit vaak geen probleem.
Als je deze kaart nog niet hebt, adviseert de Consumentenbond om een creditcard mee te nemen op vakantie. Let wel, betalen met een creditcard kan hogere kosten met zich meebrengen dan betalen met een debetpas.
Contant geld bestellen
Ga je naar een land buiten Europa waar je niet overal kunt pinnen of als dat hoge kosten met zich meebrengt? Dan is contant geld bestellen bij een wisselkantoor een goede optie.
Je kunt dit doen bij kantoren zoals GWK Travelex, Western Union, Pott Change en Geldwisselkantoor. De kosten voor het wisselen van je euro’s kunnen hoog oplopen. Zo rekent GWK 0,75 procent van het totaalbedrag, met een minimum van 3,95 euro. Vergelijk daarom altijd de opties goed voordat je een keuze maakt.
Hoe werkt geld bestellen?
Kies een betrouwbaar wisselkantoor, zoals GWK Travelex of Western Union, en vergelijk de wisselkoersen. Bestel het geld online of bij een filiaal, kies een datum, tijd en plaats voor het afhalen, en haal het geld op aan de hand van je ID-kaart en bestelbewijs. Je kunt het geld ophalen bij een wisselkantoor op je bestemming of alvast in Nederland.
Geld opnemen in Europa en daarbuiten
In eurolanden is geld opnemen in principe gratis, tenzij je bank kosten rekent voor het trekken van euro’s in het buitenland. Dit geldt bijvoorbeeld voor ING, Bunq, Rabobank en ABN Amro. Voor het opnemen van vreemde valuta zijn altijd kosten verbonden.
Meestal betaal je een vast bedrag en een koersopslag, vaak tussen de 1,2 en 1,4 procent. Pin het liefst bij een niet-commerciële geldautomaat van een bank om extra kosten te vermijden. Opnemen met een creditcard is meestal duurder; je betaalt vaak zo’n 4 procent van het opgenomen bedrag extra.
Betalen met je pas buiten Europa
Wil je buiten Europa kunnen pinnen, dan moet je deze optie vaak activeren in je bankprofiel via de app of internetbankieren. In eurolanden is direct afrekenen met de betaalpas altijd gratis.
Buiten Europa kan de bank echter een koersopslag rekenen. Voor debetkaarten is die opslag meestal lager dan voor creditcards. Let ook op de mogelijkheid om het bedrag in euro’s om te laten rekenen, vaak brengt dit extra kosten met zich mee.
Wat te doen bij diefstal van je betaalpas?
Als je portemonnee wordt gestolen, kun je bij de meeste banken emergency cash ophalen bij een wisselkantoor. Bel de alarmlijn van je bank om je pas te blokkeren en doe aangifte in het land waar je bent bestolen.
Bewaar het bewijs van aangifte voor de verzekering. Klanten van banken zoals ASN Bank, ING, RegioBank en SNS kunnen meestal gratis noodgeld ophalen. Bij Rabobank en ABN Amro betaal je voor deze service, terwijl Bunq, Knab en Triodos geen noodgeld aanbieden. Je kunt ook vrienden of familie vragen om geld over te maken naar een wisselkantoor.
Kosten overzicht per bank
- ABN Amro: 2,25 euro + 1,2 procent per opname (vanaf 17.500 euro per jaar: 5 euro + 0,5 procent extra)
- Bunq: afhankelijk van type abonnement en het aantal opnames
- ING: 3,50 euro + 1,4 procent per opname
- Knab: 1 procent per opname
- Rabobank: 3,50 euro + 1,4 procent per opname
- Triodos Bank: 2,25 euro + 1 procent per opname
- Volksbank (ASN Bank, RegioBank en SNS): 3,50 euro + 1,2 procent per opname
Voor betalen met je pas buiten Europa:
- ABN Amro: 0,15 cent per transactie + 1,2 procent van het bedrag
- Bunq Easy Bank Personal: 1,5 procent + 0,5 procent van het bedrag
- Bunq overige pakketten: 0,5 procent van het bedrag
- ING: 0,5 procent van het bedrag
- Knab: 1 procent van het bedrag
- Rabobank: 1,4 procent van het bedrag
- Triodos Bank: 1 procent van het bedrag
- Volksbank (ASN Bank, RegioBank en SNS): 1,2 procent van het bedrag
Hoe betaal jij in het buitenland? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.