In een nieuwe aflevering van het programma BOOS legt Tim Hofman de vinger op een pijnlijke plek: de rol van kinderen in familievlogs. Deze keer staat de populaire vlogfamilie Bellinga centraal. Zij delen al jaren hun gezinsleven op YouTube met een miljoenenpubliek.

Maar achter het ogenschijnlijk onschuldige beeld schuilen volgens Hofman en een groep deskundigen serieuze zorgen over het welzijn van de kinderen die in deze video’s te zien zijn. De presentator wil de discussie aanzwengelen en zoekt daarvoor nadrukkelijk contact met de familie. Tot nu toe blijft een reactie echter uit.
Onbereikbaar: poging tot contact met Daniël Bellinga
Hofman laat er geen gras over groeien. Via de Instagram van BOOS plaatst hij een duidelijke videoboodschap gericht aan Daniël Bellinga, de vader van het gezin. “Dag Daniël Bellinga, hoofd van de familie Bellinga. Tim Hofman hier van BOOS, vanuit Hilversum. Wij hebben jullie gemaild en we proberen jullie al de hele dag te bellen,” opent hij zijn bericht.
Met een rustige, maar dringende toon legt hij uit wat het doel is van zijn contactpoging. “Wij maken een uitzending over familievlogs en de rol van kinderen daarin.” Hofman benadrukt dat het onderwerp zorgvuldig is onderzocht. “Wij hebben uitvraag gedaan onder orthopedagogen, kinderpsychologen en psychotherapeuten. Zestig daarvan hebben bij ons gereageerd.”
– Tekst gaat verder onder de video –
Zorgen over mentale en fysieke impact op kinderen
De reacties van de deskundigen baren zorgen. Volgens Hofman geven de specialisten aan dat kinderen mogelijk risico lopen op schade in hun mentale en fysieke ontwikkeling wanneer zij structureel onderdeel zijn van een familievlog. Het gaat dan om zaken zoals privacy, prestatiedruk, gebrek aan autonomie en het ontbreken van voldoende rust en ruimte voor de ontwikkeling van het kind.
In de video laat Hofman weten: “Daar willen we graag met je over praten, alleen we krijgen je dus niet te pakken.” Hij voegt er via een reactie onder de video nog aan toe: “We kunnen je niet taggen, maar bel ons even, Daniël!”
Reacties stromen binnen
Onder de video van Hofman stromen de reacties binnen van kijkers en bekende Nederlanders. Zij tonen zich opgelucht dat het onderwerp eindelijk op de agenda staat. “Thank God! Eindelijk besteden jullie aandacht aan hen!”, schrijft een volger. Anderen uiten zich feller en leggen de verantwoordelijkheid ook bij de overheid. “Het wordt ook tijd dat de politiek zich hiermee gaat bemoeien!
Ouders gebruiken hun kind als verdienmodel en ik geloof niet dat het verdiende geld op de spaarrekening van de kinderen komt,” schrijft iemand onder de oproep. De publieke opinie lijkt duidelijk: veel mensen vinden dat de bescherming van kinderen in online content beter gewaarborgd moet worden.
Discussie over BOOS zelf blijft bestaan
Hoewel Hofman veel steun ontvangt voor deze nieuwe aflevering, is er ook nog altijd kritiek op zijn programma. Eerder werd BOOS verweten dat het vol zou zitten met suggestieve conclusies zonder harde bewijzen.
Tegenstanders van het programma vinden dat er te veel wordt gebaseerd op aannames. Toch lijkt Hofman deze keer extra zorgvuldig te werk te zijn gegaan door wetenschappelijke inzichten te verzamelen voordat hij zijn pijlen richt op de Bellinga’s.
Debat dat niet meer te negeren valt
De ophef rond de aflevering illustreert hoe gevoelig het onderwerp ligt. De combinatie van entertainment, kinderen en geld roept vragen op die tot nu toe grotendeels onbesproken bleven. Terwijl vlogfamilies dagelijks content delen waarin hun kinderen prominent te zien zijn, blijft de regelgeving rondom kinderarbeid op online platforms achter. Hofman hoopt met deze uitzending een aanzet te geven tot verandering.