Creditcardhouders die jarenlang te veel rente hebben betaald, kunnen binnenkort rekenen op compensatie. ING, de grootste bank van Nederland met acht miljoen particuliere klanten, voegt zich deze week als laatste bij de andere banken die al een compensatieregeling hebben ingesteld.
Voor sommige klanten gaat het om enkele honderden euro’s. Deze regeling is een direct gevolg van een uitspraak van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) uit 2020, die bepaalde dat banken hun rentetarieven onvoldoende hadden aangepast aan de dalende marktrente, waardoor klanten te veel rente betaalden.
De compensatieregeling geldt voor creditcardhouders die tussen 2001 en 2021 gebruikmaakten van een creditcard met de mogelijkheid tot gespreid betalen. Daarnaast moet het verschil tussen de betaalde variabele rente en de marktrente minimaal 50 euro bedragen.
Hoewel ING niet wil onthullen hoeveel klanten in aanmerking komen voor de regeling, kunnen betrokkenen een compensatieaanbod verwachten als ze aan de voorwaarden voldoen.
Gerard Spierenburg, woordvoerder van de Consumentenbond, geeft aan dat het een lang proces is geweest om de banken te bewegen tot deze compensatie. “Banken zijn er natuurlijk niet happig op om een fout toe te geven en mensen terug te betalen, dat kost natuurlijk geld.
Maar we zijn blij dat ze nu gestart zijn met compenseren,” aldus Spierenburg. Het was namelijk niet vanzelfsprekend dat de banken akkoord zouden gaan met compensatie.
Het Kifid moest uiteindelijk ingrijpen, wat volgens Spierenburg al aangeeft dat er een verschil van inzicht was. Toch is het oordeel van het Kifid bindend, en de banken hadden geen andere keus dan over te gaan tot compensatie.
Het Kifid benadrukte dat consumenten de te veel betaalde rente hadden kunnen gebruiken om hun krediet sneller af te lossen, wat hen vervolgens weer extra rente zou hebben bespaard.
Dit heeft geresulteerd in het besef dat deze financiële compensatie niet alleen rechtvaardig is, maar ook noodzakelijk om het geleden financiële verlies enigszins te compenseren.
Hoewel andere banken, zoals ABN Amro, Rabobank, SNS en RegioBank, al eerder zijn begonnen met het aanbieden van compensatie, is ING als laatste grote bank over de brug gekomen.
De reden hiervoor is volgens een woordvoerder van de bank dat de berekeningen complex zijn en ING liever zorgvuldigheid vooropstelt dan snelheid. “De bank vraagt hiervoor geduld”, aldus de woordvoerder.
Sinds meer dan twee jaar geleden ontvingen klanten met een doorlopend krediet al hun compensatievoorstel. Deze maand zijn de berekeningen afgerond voor klanten die gebruikmaken van gespreid betalen bij een ING-creditcard, al kunnen sommige klanten nog even moeten wachten.
Voor de compensatie is sinds 2021 een bedrag van 180 miljoen euro gereserveerd. Vanaf 2001 wordt voor elke maand het verschil berekend tussen wat de klant heeft betaald en wat hij of zij had moeten betalen.
Als dit verschil in het voordeel van de klant is, ontvangt hij of zij compensatie, inclusief wettelijke rente. ING-klanten ontvangen een persoonlijk compensatievoorstel waarin per jaar uiteen wordt gezet hoeveel ze in totaal terugkrijgen. Voor bedragen onder de 50 euro zal er geen compensatie plaatsvinden, maar voor hogere bedragen wordt een voorstel gedaan.
Het accepteren van het compensatievoorstel betekent wel dat klanten geen verdere klachten kunnen indienen over de variabele rente. De compensatiebedragen kunnen variëren van 50 euro tot duizenden euro’s, afhankelijk van de individuele situatie.
Sinds april 2021 is het aanvragen van gespreid betalen bij ICS Cards, het bedrijf achter Visa en Mastercard, niet meer mogelijk. Klanten die al gebruikmaken van deze optie kunnen dat nog wel blijven doen tot oktober, waarna ook ICS stopt met gespreid terugbetalen.
De stappen van ING en andere banken zijn een belangrijke ontwikkeling voor de bescherming van consumenten tegen onterecht hoge rentelasten. Voor veel creditcardhouders betekent dit eindelijk een stukje gerechtigheid na jarenlang te veel te hebben betaald.
Wat vind je ervan dat de ING jaren een foute rente heeft gerekend? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.