Daan is 24 jaar oud en heeft een duidelijk doel voor ogen: het kopen van een eigen huis. Hij werkt als engineer, maar de huidige woningmarkt gooit roet in het eten.
Ondanks deze obstakels heeft Daan een opmerkelijke spaarrekening opgebouwd, wat hem onderscheidt van veel van zijn leeftijdsgenoten. Zijn verhaal geeft een inkijk in de uitdagingen en keuzes van een jongvolwassene in deze tijd.
Twintiger met een indrukwekkende spaarrekening
Daan rondde in 2022 zijn hbo-opleiding mechanical engineering af en ging direct aan de slag als field operator bij een bedrijf waar hij eerder stage had gelopen.
In september begint hij aan een nieuwe uitdaging als PNA engineer. Ondanks een relatief bescheiden inkomen en het ontbreken van een vast contract, heeft Daan nu zo’n 56.000 euro gespaard.
Hiervan staat 49.000 euro op zijn spaarrekening en de resterende 7.000 euro heeft hij geïnvesteerd in aandelen. Tegenover deze flinke spaarrekening staat echter een studieschuld van 16.300 euro.
Dit betekent dat zijn netto vermogen rond de 40.000 euro ligt. Daan kiest er bewust voor om zijn studieschuld nog even te laten staan, vooral omdat de rente op zijn schuld momenteel lager is dan die op zijn spaarrekening.
Financiële discipline
Daan houdt zijn financiën nauwkeurig bij en ziet geld als een belangrijke motivator. “Ik houd van getalletjes. Ik wil dingen graag helder op papier hebben staan.
Dat geeft mij financiële motivatie,” vertelt hij. Hoewel sommige mensen in zijn omgeving hem erop wijzen dat hij misschien wel iets te gefocust is op geld, vindt Daan dit juist een sterke drijfveer om zijn doelen te bereiken.
Thuiswonen is een noodgedwongen keuze
Daan had verwacht dat hij op 24-jarige leeftijd al een eigen huis zou hebben. Helaas heeft de realiteit hem ingehaald. De arbeidsmarkt is flexibel, en daar komt zijn studieschuld nog bovenop.
Ook de woningmarkt is ongunstig. Deze factoren maken het voor hem lastig om een woning te kopen. “Ik wil een thuis waar ik mijn ding kan doen. Het liefst met een schuurtje erbij voor hobby’s. Maar in de praktijk ziet het er anders uit,” legt hij uit.
Het feit dat hij nog bij zijn ouders woont, ervaart hij als verre van ideaal. Hij is vaak weg van huis en brengt veel tijd door bij zijn vriendin, die in een vergelijkbare situatie verkeert.
Samen een huis kopen vinden ze nog te vroeg, en huren is voor hen geen optie. “Ik weiger om de hypotheek van een ander te betalen,” zegt Daan stellig.
Opbouwen van een buffer
Daan heeft zijn spaarvermogen zorgvuldig opgebouwd, mede door een bewuste levensstijl en zuinigheid. Hoewel hij vroeger nauwelijks geld uitgaf, is hij in de loop der jaren wat losser geworden.
Toch blijft hij scherp op zijn uitgaven, vooral als het gaat om zaken als kleding en gadgets. “Ik heb altijd een Samsung telefoon gehad, maar nu heb ik een Motorola. Waarom zou ik 400 euro aan een telefoon uitgeven als een telefoon van 160 euro ook goed genoeg is?”
Gezonde financiële situatie
Daan heeft een flink bedrag op zijn spaarrekening staan en begint binnenkort aan een nieuwe, goedbetaalde baan. Deze combinatie maakt dat hij tevreden is met zijn huidige situatie.
Hij waardeert de vrijheid die hij nu heeft en geniet volop van zijn hobby’s, zoals boulderen en autorijden. “Ik kan op dit moment mijn vrijheid behouden in alle opzichten. Ik ga straks vier dagen werken voor een goed salaris,” vertelt hij
Financiële tips voor andere twintigers
Daan slaagt erin om maandelijks ongeveer 1500 euro te sparen. Dit is een bedrag waar veel van zijn leeftijdsgenoten alleen maar van kunnen dromen. Zijn advies aan anderen is dan ook helder: “Ga niet voor te weinig geld aan het werk.”
Volgens Daan moet je vertrouwen hebben in je vaardigheden. “Als jij denkt: ik weet wat ik aan het doen ben, dan ben je iets goed aan het doen,” legt hij uit. “Weet wat je waard bent en ga niet voor minder werken.”
Met deze financiële discipline en duidelijke doelen zet Daan zijn eigen pad uit in een uitdagende tijd. Zijn verhaal is een inspirerend voorbeeld voor anderen die ondanks tegenslagen willen bouwen aan een stabiele toekomst.