De zomer bereikt zijn hoogtepunt met temperaturen die oplopen tot bijna 30 graden. Terwijl sommigen genieten van het warme weer, ervaren anderen hittestress, vooral in stedelijke gebieden waar de warmte zich ophoopt.
Klimaatadviseur Johan Verlinde deelt waardevolle tips om je huis koel te houden, zelfs als de stad tot 10 graden warmer aanvoelt dan de omgeving. Verlinde benadrukt dat het openen van ramen overdag een slechte zet is: “Overdag de ramen openen? Geen goed idee.”
In stedelijke gebieden blijven de temperaturen vaak ’s nachts hoog, wat leidt tot klamme nachten en overmatig zweten. Zo’n tien miljoen Nederlanders wonen in huizen die zomers veel te warm worden.
Verlinde wijst erop dat er eenvoudige oplossingen zijn om je woning te verkoelen, zonder dat een airco nodig is. Hij stelt dat de warmte in steden vaak langer blijft hangen door het gebrek aan groen en de aanwezigheid van veel bestrating.
Impact van hitte op gezondheid
De zorgen over de impact van extreme hitte groeien, vooral omdat steden zoals Rotterdam nu gemiddeld zeven tropische nachten per jaar kennen. Tegen 2060 kan dit aantal oplopen tot 21 nachten, wat betekent dat we mogelijk meer energie gaan verbruiken voor koeling dan voor verwarming.
Verlinde waarschuwt dat hitte niet alleen de luchtkwaliteit aantast, maar ook kan leiden tot een toename van bacteriën in drinkwater. “Bij temperaturen boven de 25 graden zie je dat het sterftecijfer toeneemt,” zegt hij. Een te warm huis kan ook leiden tot een slechte nachtrust, wat je humeur en productiviteit op het werk kan beïnvloeden.
Praktische tips
Verlinde benadrukt dat het belangrijk is om de warmte buiten te houden. Airco’s worden vaak pas gebruikt als het al te warm is in huis, maar ze zijn duur en verbruiken veel energie.
Hij adviseert om overdag de ramen en gordijnen gesloten te houden om de warmte buiten te houden. Dubbelglas met een uv-filter kan ook helpen, net als het gebruik van zonwering. “Wist je dat je tot wel 700 euro subsidie kunt krijgen voor het plaatsen van zonwering?” voegt hij toe.
Een eenvoudige en goedkope oplossing is om een laken voor het raam te hangen. Dit helpt de hitte buiten te houden. Zodra de temperatuur ’s avonds daalt, kun je de ramen openen en de ventilator gebruiken om frisse lucht naar binnen te laten.
Stedelijke hitte
Verlinde leidt een project om Rotterdam voor te bereiden op extreme weersomstandigheden, waaronder hittegolven. Steden warmen sneller op door de aanwezigheid van stenen, tegels en asfalt, die de warmte vasthouden.
Vooral het Oude Noorden, Oude Westen en het centrum van Rotterdam worden genoemd als ‘hitte-eilanden’ vanwege de dichte bebouwing en het gebrek aan groen. “Groen werkt verkoelend, niet alleen door schaduw, maar ook doordat het warmte verdampt,” legt Verlinde uit.
Om deze hitte te bestrijden, worden op verschillende plekken in de stad stenen vervangen door planten en bomen. Dit gebeurt onder andere op de Coolsingel, het Hofplein, Hofbogen en bij de Rijnhaven.
Ook thuis kunnen mensen bijdragen aan een koelere omgeving door tegels te vervangen door groen. Verlinde moedigt bewoners aan om gebruik te maken van subsidies voor ventilatieroosters, zonneschermen en het aanleggen van groen. “Tegels wippen,” roept hij op, “is niet alleen handig tegen de hitte, maar ook goed voor de wateropslag en biodiversiteit.”
Laat het ons weten in de reacties op Facebook wat jouw tips zijn om de hitte te trotseren!