De nabestaanden van Gino, die op tragische wijze om het leven kwam, reageren met grote verontwaardiging op het boek De zaak Gino, geschreven door misdaadjournalist Bjorn Thimister. Zonder enige vorm van overleg of inspraak van de familie is het boek op de markt gebracht, wat volgens hen een grove inbreuk is op hun rouwproces. De familie voelt zich overrompeld en beroofd van de kans om het verlies op hun eigen manier te verwerken.
Gino’s zus Naomi uitte haar diepe teleurstelling in een verklaring op Facebook. “Met diepe pijn en teleurstelling hebben wij, als nabestaanden van Gino, kennisgenomen van het boek De zaak Gino. Tot onze grote ontsteltenis is dit boek tot stand gekomen zonder enige betrokkenheid of inspraak van ons als direct getroffen familieleden. Wij zijn zelfs niet geïnformeerd dat er een boek zou verschijnen.”
De familie noemt de timing van de publicatie extra pijnlijk. Eind vorig jaar stonden de zussen van Gino nog oog in oog met Donny M. in de rechtbank. De impact van deze rechtszaak is nauwelijks verwerkt, en nu worden ze opnieuw geconfronteerd met de pijnlijke gebeurtenissen. De verschijning van het boek heeft hun verwerkingsproces ernstig verstoord, omdat ze op brute wijze worden herinnerd aan het verlies dat ze proberen een plek te geven.
Open wond en schending van privacy
Het verlies van Gino blijft als een diepe wond in het leven van zijn familie. Sinds de afronding van de strafzaak proberen zij de schokkende gebeurtenissen te verwerken. “Het is een tragedie die wij dagelijks met ons meedragen. Wij proberen de gruwelijkheden die ons bekend zijn geworden te verwerken nu de strafzaak is afgerond. Dat nu, zonder onze stem en medewerking, een boek is verschenen waarin ons immense verlies wordt verhaald, voelt als een inbreuk op onze rouw en ons recht op een respectvolle verwerking.”
De nabestaanden stellen dat er in het boek feitelijke onjuistheden staan en dat zij zich niet herkennen in de manier waarop bepaalde gebeurtenissen en personen zijn beschreven. Daarnaast zijn er volgens hen privézaken opgenomen die nooit eerder publiekelijk zijn gedeeld.
“Wij herkennen ons niet in de wijze waarop bepaalde gebeurtenissen en personen in dit boek zijn neergezet. Daarnaast zijn er privézaken benoemd die niet eerder publiekelijk gedeeld zijn, wat ons diep raakt. Deze hebben ook niets van doen met de strafzaak en waarheidsvinding en raken ons in ons meest intieme familieleven. Het is onbegrijpelijk dat deze zonder voorafgaande toestemming worden gedeeld met een groot publiek.”
Geen hoor en wederhoor toegepast
Een ander groot bezwaar van de familie is het ontbreken van hoor en wederhoor. Volgens hen is gebruikgemaakt van anonieme bronnen en zijn verklaringen uit hun context gehaald. “Het feit dat bronnen verder anoniem blijven, er geen hoor en wederhoor is toegepast en verklaringen uit bronnen, die in een bepaalde context zijn gegeven, nu klakkeloos worden herhaald in een boek, maakt het extra wrang.”
De familie stelt dat deze journalistieke tekortkomingen niet alleen kwetsend zijn, maar ook schadelijk. Ze voelen zich machteloos, omdat ze geen enkele inspraak hebben gehad in hoe het verhaal is verteld en welke details zijn gepubliceerd.
Oproep tot respect en privacy
In een dringende oproep vragen de nabestaanden om respect voor hun privacy en rouwproces. “Wij vragen om respect voor ons verdriet, onze privacy en ons recht om op onze eigen manier met dit immense verlies om te gaan. We hebben behoefte aan rust en bezinning en willen verder niet reageren op het boek, waar wij afstand van nemen.”
De familie wil zich richten op het verwerken van hun verlies zonder opnieuw in de schijnwerpers te worden geplaatst. De publicatie van het boek heeft diepe wonden opengereten en hun enige wens is nu om in alle rust verder te kunnen gaan.