De hypotheekrente laat al enkele maanden een dalende trend zien, wat goed nieuws is voor huizenkopers. Met een huidige rente van 3,78 procent voor een 10-jaars vaste periode, is de hypotheekrente op het laagste punt in twee jaar beland. Toch blijven spectaculaire prijsacties met extra lage tarieven uit.
Hypotheekverstrekkers houden elkaar scherp in de gaten, wat ervoor zorgt dat de verschillen tussen de tarieven minimaal zijn. Hierdoor blijven veel consumenten hopen op verdere verlagingen, terwijl aanbieders terughoudend blijven.
Centrale banken drukken hypotheekrentes omlaag
De recente renteverlagingen door de Europese en Amerikaanse centrale banken zijn een belangrijke oorzaak van de dalende hypotheekrentes. Deze ontwikkelingen hebben sinds enkele maanden effect op de kapitaalmarkten, wat resulteert in lagere rentes voor hypotheken.
De Hypotheker meldt dat de 10-jaars hypotheekrente met Nationale Hypotheekgarantie inmiddels is gezakt naar 3,78 procent. Ook adviesbureau Van Bruggen Adviesgroep bevestigde dit recente dieptepunt vorige week, en benadrukte dat deze daling vooral gunstig is voor starters.
Starters profiteren van lagere rente
Vooral starters op de woningmarkt maken dankbaar gebruik van de huidige 10-jaarsrente. Door het gebrek aan overwaarde en de behoefte aan maximale leencapaciteit, kiezen zij vaak voor kortere renteperiodes.
“Uit onze data blijkt dat hypotheken met korte en middellange rentevaste periodes aan populariteit winnen, vooral onder starters”, zegt Mark de Rijke, commercieel directeur bij De Hypotheker. Het dalende rentetarief biedt hen enige verlichting, ondanks de aanhoudend hoge huizenprijzen in veel regio’s.
Vergelijking met 2022: dramatische stijgingen en dalingen
Terugkijkend naar 2022, zien we een heel ander beeld. Begin 2022 stond de gemiddelde 10-jaars hypotheekrente nog op een historisch laag punt van 1,11 procent. Maar binnen een jaar tijd steeg deze rente bijna vier keer zo hoog naar 4,27 procent.
Deze scherpe stijging zette een flinke druk op de huizenmarkt en de betaalbaarheid van woningen. Sinds eind 2023 zijn er echter speculaties over renteverlagingen op de kapitaalmarkten, wat uiteindelijk heeft geleid tot de huidige neerwaartse trend in de hypotheekrente.
Concurrentiestrijd blijft uit
Hoewel de concurrentie op de hypotheekmarkt groot is, zorgt dit niet voor nog lagere tarieven. Dit heeft te maken met de geringe winstmarges die hypotheekverstrekkers momenteel realiseren op reguliere hypotheken.
Volgens een woordvoerder van De Hypotheker is het onwaarschijnlijk dat er op korte termijn forse verlagingen zullen komen. “Door de druk op de marges willen geldverstrekkers geen stevige verlagingen doorvoeren. Tegelijkertijd willen ze zichzelf niet uit de markt prijzen, waardoor ze elkaar scherp in de gaten houden,” aldus de woordvoerder.
De vraag blijft of de hypotheekrente verder zal dalen of dat de huidige neerwaartse trend van korte duur is. Laat het ons weten in de reacties op Facebook.