In 2021 belandde Lieke van Lexmond midden in een mediastorm toen haar spirituele onderneming Moonsisters in opspraak raakte. De Keuringsdienst van Waarde onthulde in hun uitzending dat de edelstenen die zij en haar zus Jetteke verkochten, nep zouden zijn. Lieke raakte hierdoor niet alleen haar geloofwaardigheid kwijt, maar ook iets veel persoonlijkers: haar vrienden. Terwijl zij door een moeilijke periode ging, keerde haar sociale kring zich massaal van haar af. In plaats van steun kreeg ze spot, en dat liet diepe sporen na.

Kwetsbare periode
Lieke geeft in de podcast De Moed Om Te Leiden van Sander Aarts openhartig toe hoe eenzaam ze zich voelde in die periode. Terwijl haar onderneming zwaar onder vuur lag, viel ook haar sociale vangnet weg. Vrienden maakten haar belachelijk op televisie of vermeden elk contact uit angst voor reputatieschade.
“Dat je die mensen op dat moment aan een talkshowtafel of ergens anders jou belachelijk ziet maken. Dat is heel raar,” vertelt ze zonder terughoudendheid. Ze voelde zich in de steek gelaten op een moment dat ze juist steun nodig had.
Angst en opportunisme overheersen
Wat haar het meest raakte, was de manier waarop mensen in haar omgeving hun eigen belangen boven vriendschap stelden. “Ik merkte dat het heel stil om me heen werd. Als er even een smetje dreigt, zijn er heel weinig mensen die achter je staan omdat er een grote angst heerst voor hun eigen positie.
Dat je blijkbaar in een wereld zit waar je je stem niet wilt gebruiken omdat je bang bent voor je hypotheek of je eigen leven. Dat voelde heel eenzaam en ik vond dat héél moeilijk. Ik voelde me helemaal niet gezien,” zegt Lieke. Die stilte en het gebrek aan steun vormden een pijnlijke spiegel voor haar beeld van de mensen om haar heen.
Mediahype rond Moonsisters
Volgens Lieke was de hele periode een zware confrontatie met zichzelf en haar omgeving. Ze beschrijft het als een regelrechte crisis die diep in haar emotionele welzijn sneed. “Ja, want het was een megaconfrontatie,” legt ze uit. “Ik vond het onrecht.
Er gebeurde van alles, het sloeg helemaal nergens op en ik werd in dingen gezogen. Vervolgens gaan een paar mensen je belachelijk maken en lachen erom.” Niet alleen het publieke debat, maar vooral de persoonlijke reacties uit haar omgeving zorgden voor een gevoel van vernedering.
Meer dan alleen reputatieschade
De controverse rond de vermeend neppe edelstenen was voor de buitenwereld een mediarel, maar voor Lieke betekende het veel meer. Het ging over het kwijtraken van vertrouwen, het verliezen van menselijk contact en het besef dat loyaliteit in haar kringen broos blijkt te zijn.
Het is een pijnlijk verhaal dat veel verder gaat dan commerciële schade. Het legt bloot hoe hard het leven kan zijn wanneer publieke opinie zich tegen je keert en zelfs je vrienden je niet meer durven te steunen.
Herken jij je in het verhaal van Lieke of heb je ooit iets soortgelijks meegemaakt? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.