De vakantieparken van Peter Gillis blijven voorlopig in het middelpunt van zowel zakelijke als juridische spanningen staan. De rechter in Haarlem heeft donderdag uitgesproken dat de koper van de tien Nederlandse parken zich alsnog aan de gesloten koopovereenkomst moet houden. Peter had een kort geding aangespannen om de verkoop, die 185 miljoen euro vertegenwoordigt, af te dwingen. Deze uitspraak is een grote opsteker voor hem na een reeks tegenslagen, zowel juridisch als financieel.

In februari bereikten Peter en de koper een overeenkomst met een gigantisch prijskaartje van 185 miljoen euro. Kort na het sluiten van de deal kwam er echter roet in het eten. De koper stelde dat hij de afspraken niet kon nakomen, omdat de Belastingdienst beslag had gelegd op de parken. Dit leidde ertoe dat de financiers zich uit de overname terugtrokken, wat de voortgang van de verkoop ernstig bedreigde.
De rechter is daar nu duidelijk over: de regeling die Peter met de Belastingdienst heeft getroffen, beschermt de koper tegen deze beslagen. Dat betekent dat de koper, net als de achterliggende financiers, niets te vrezen heeft van de fiscale claims. De rechter maakt hiermee korte metten met de aangevoerde bezwaren. De koper moet simpelweg leveren wat hij heeft toegezegd.
Deze uitspraak is voor Peter een zeldzaam positief moment, want hij ligt zelf ook zwaar onder vuur. Recent werd hij namelijk veroordeeld tot twaalf maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, wegens belastingfraude. Naast een gevangenisstraf kreeg hij een forse geldboete en een verbod om nog te ondernemen in Nederland. Zijn reactie op de uitspraak is niet mals: “Vieze spelletjes en macht. Niet meer en niet minder.”
In gesprek met weekblad Privé zegt Peter niet verbaasd te zijn over zijn veroordeling. Hij noemt het pijnlijk, maar had het al zien aankomen. “Natuurlijk voelt dit vreselijk, maar ik had dit wel verwacht. Zoiets zie je aankomen. Vooral toen vorig jaar de onderzoekswensen werden afgewezen.” Volgens hem heeft zijn advocaat veel bewijsmateriaal aangeleverd waar niets mee is gedaan. “Dan kon deze uitspraak niet anders. Vieze spelletjes en macht. Niet meer en niet minder.”
Niet alleen Peter werd veroordeeld. Ook zijn ex-vrouw Treesie Michielsen en hun dochter Inge kregen te maken met zware sancties. Beiden moeten een taakstraf uitvoeren. Inge kreeg 240 uur, Treesie 180 uur. Dat valt Peter zwaar. “Het doet me vreselijk veel pijn als je een rechter hoort uitspreken dat Inge een taakstraf van 240 uur krijgt en mijn ex-vrouw 180 uur.” Mede vanwege deze veroordelingen wil hij in hoger beroep.
Peter twijfelt aan de eerlijkheid van het proces. “Mijn advocaat zegt gewoon letterlijk: ‘Peter, je hebt geen eerlijk proces gehad.’ En daar hebben mijn ex-vrouw en Inge ook recht op.” De vraag is nu of het hoger beroep soelaas zal bieden. De uitspraak in het kort geding over de vakantieparken geeft hem in elk geval weer wat ademruimte in een periode vol juridische strijd.