De zorgverzekering gaat je vanaf 2027 een stuk meer kosten. Uit nieuwe berekeningen van het ministerie van Volksgezondheid, gedeeld via De Telegraaf, blijkt dat je rekening moet houden met een stijging van bijna 200 euro per jaar. Deze stijging komt voort uit het plan van zorgminister Fleur Agema (PVV) om het verplichte eigen risico flink te verlagen. Hoewel dit op het eerste gezicht gunstig lijkt, blijkt het plan in de praktijk vooral nadelig voor miljoenen Nederlanders die weinig gebruik maken van zorg.

Eigen risico omlaag, premie omhoog
Het kabinet is van plan om het verplichte eigen risico in de zorg te verlagen van 385 naar 165 euro per jaar. Dit klinkt misschien als goed nieuws, maar deze maatregel heeft grote financiële gevolgen. De kosten worden namelijk niet geschrapt, maar verplaatst.
De lagere eigen bijdrage wordt gecompenseerd door een hogere zorgpremie voor iedereen. Voor jou betekent dat straks een extra kostenpost van gemiddeld 199 euro per jaar, wat neerkomt op zo’n 16 euro extra per maand. Vooral als je weinig zorgkosten hebt en geen recht hebt op zorgtoeslag, voel je dit direct in je portemonnee.
Weinig zorggebruikers betalen de rekening
Als je zelden naar de dokter gaat en dus meestal je eigen risico niet opmaakt, word je volgens de huidige plannen het hardst geraakt. Mensen die bovendien geen zorgtoeslag ontvangen, hebben geen enkele vorm van compensatie.
Zij moeten de hogere premie volledig zelf ophoesten. Dat maakt deze groep kwetsbaar voor de veranderingen. Volgens de analyse van het ministerie van Volksgezondheid ben je als relatief gezonde burger straks degene die meebetaalt aan de zorgkosten van anderen.
Wie wél profiteert van het kabinetsplan
Toch zijn er ook Nederlanders die wél voordeel halen uit het nieuwe beleid. Gebruik je jaarlijks je volledige eigen risico en heb je recht op zorgtoeslag? Dan wordt medische hulp toegankelijker voor je. Je hoeft minder uit eigen zak te betalen wanneer je bijvoorbeeld naar het ziekenhuis moet.
Ook krijgt je mogelijk een deel van de extra premie terug via toeslagen. In dit geval pakt de wijziging voor jou dus juist gunstig uit. Het kabinet zet hiermee nadrukkelijk in op lastenverlichting voor mensen met een structureel hoge zorgvraag.
Zes miljoen Nederlanders gaan meer betalen
Uit de berekeningen blijkt dat ongeveer zes miljoen Nederlanders, zo’n veertig procent van alle verzekerden, straks méér gaan betalen zonder dat daar direct een voordeel tegenover staat. De financiële pijn wordt dus niet evenredig verdeeld.
Minister Agema’s plan zorgt voor een herverdeling van kosten waarbij gezonde burgers de rekening van zieke burgers helpen dragen. Voor een samenleving gebaseerd op solidariteit is dat een begrijpelijke keuze, maar het raakt vooral mensen met een modaal of net bovenmodaal inkomen die net buiten de zorgtoeslag vallen.
Premie kan nog verder stijgen
Wat je in 2027 werkelijk kwijt bent aan zorg hangt ook af van andere factoren. De stijging van 199 euro per jaar is namelijk uitsluitend gebaseerd op het nieuwe eigen risico-beleid. Daarbovenop komen de reguliere verhogingen van de zorgpremie, die jaarlijks optreden als gevolg van oplopende zorgkosten.
Ook de keuzes van zorgverzekeraars zelf – zoals het al dan niet inzetten van financiële reserves – beïnvloeden het premiebedrag. In het meest ongunstige geval stijgt jouw premie dus nóg verder dan nu wordt voorspeld.
Gaat jouw premie straks ook omhoog, en hoe zwaar weegt dat voor jouw portemonnee? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.