Uitwonende studenten kunnen eind deze maand voor een onaangename verrassing komen te staan. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) waarschuwt dat veel studenten mogelijk een financiële tegenvaller moeten incasseren. De tijdelijke regeling die hen maandelijks €164,30 extra opleverde, is namelijk per 1 september beëindigd. Deze maatregel, bedoeld om de koopkracht te versterken, is voor velen zonder duidelijke aankondiging verdwenen, blijkt uit recent onderzoek van Nibud.
Studenten niet op de hoogte van het aflopen van regeling
De uitkomsten van het jaarlijkse Nibud-onderzoek laten zien dat veel studenten zich niet bewust waren van het tijdelijke karakter van deze regeling. Voor het onderzoek werden meer dan 1600 hbo- en wo-studenten en eenzelfde aantal mbo’ers ondervraagd.
Op het moment van de enquête, in mei, wist één op de drie studenten in het hoger onderwijs niet dat de aanvulling op hun basisbeurs tijdelijk was. Bij mbo’ers was zelfs 63 procent niet op de hoogte van het feit dat de extra studiefinanciering zou aflopen.
Hoewel de regeling voor uitwonende mbo-studenten al op 1 augustus stopte, is dit voor velen in deze groep minder relevant. Een groot deel van hen woont nog thuis of is jonger dan 18 jaar, waardoor zij niet in aanmerking kwamen voor de extra toeslag.
Toch kan deze onwetendheid ertoe leiden dat vooral hbo- en wo-studenten, die afhankelijk zijn van de studiefinanciering, in het komende jaar financiële problemen ervaren.
Herinvoering basisbeurs biedt verlichting
Ondanks deze onzekerheid over de koopkrachtmaatregel, biedt de herinvoering van de basisbeurs enige verlichting voor de financiële situatie van studenten.
In het rapport van Nibud wordt benadrukt dat deze terugkeer van de basisbeurs, sinds vorig jaar, een positief effect heeft gehad op de inkomenspositie van studenten. “Hun inkomen is gestegen en ze zijn minder vaak financieel afhankelijk van hun ouders,” stelt het rapport.
Naast een stijging van het inkomen, blijkt uit het onderzoek dat studenten minder vaak leningen afsluiten. Ongeveer één op de vier hbo- en wo-studenten en slechts 10 procent van de mbo-studenten hebben momenteel een studielening waarop rente betaald moet worden. Hoewel dit een positief signaal is, benadrukt Nibud dat de financiële situatie van studenten nog steeds kwetsbaar blijft.
Jongeren blijven vatbaar voor schulden
De kwetsbaarheid van studenten komt duidelijk naar voren in het percentage van hen dat te maken heeft met schulden of betalingsachterstanden. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 25 procent van de mbo’ers schulden heeft.
Deze achterstanden hebben vaak betrekking op zorgverzekeringen of aankopen die online zijn gedaan. Dit vormt een zorgwekkende trend, aangezien veel studenten geen financiële buffer hebben om onverwachte kosten op te vangen.
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) uitte eerder dit jaar al haar bezorgdheid over de toenemende schulden onder jongeren. Met de opkomst van populaire apps zoals Klarna en Riverty maken jongeren steeds vaker gebruik van mogelijkheden om later te betalen.
Omdat veel jongeren geen buffer hebben, kunnen extra kosten zoals rente en boetes zich snel opstapelen. Dit vergroot het risico op schulden en financiële problemen onder jongeren.
Met de beëindiging van de koopkrachtmaatregel en de aanhoudende zorgen over schulden, blijft het belangrijk voor studenten om goed op hun uitgaven te letten en financieel voorbereid te zijn.
Vooral uitwonende studenten, die afhankelijk zijn van studiefinanciering, doen er goed aan om alert te blijven op eventuele wijzigingen in hun financiële situatie.