Vandaag is het startschot gegeven voor een nieuwe prikronde tegen het coronavirus. Miljoenen Nederlanders kunnen vanaf nu online een afspraak maken om zich te laten vaccineren. Dit keer richt de campagne zich vooral op 60-plussers en mensen die tot een risicogroep behoren.
Zij ontvangen vandaag hun uitnodiging per post. Deze prikronde is belangrijk omdat de herfst en winter voor de deur staan, momenten waarop virussen vaak meer vat krijgen op de samenleving.
Geen coronaprik meer voor zwangeren
Opvallend in deze ronde is dat zwangere vrouwen geen oproep meer krijgen voor de coronaprik. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat het risico om tijdens de zwangerschap ernstig ziek te worden door het coronavirus inmiddels lager is dan aan het begin van de pandemie.
Ook de kans op vroeggeboorte als gevolg van een besmetting is afgenomen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bevestigt dit en geeft aan dat deze beslissing is genomen op basis van recente gegevens.
Wanneer krijg je je prik?
De vaccinaties starten op dinsdag 16 september en het doel is om tegen 6 december alle genodigden te hebben ingeënt. Door deze timing wordt gehoopt dat het risico op coronabesmettingen tijdens de herfst en winter wordt verminderd.
Dit is vooral belangrijk nu de omikronvariant JN.1 en de subversie KP.3 de meest voorkomende varianten zijn in Nederland. Voor bewoners van zorginstellingen geldt dat zij de vaccinatie in hun instelling kunnen krijgen. Andere mensen moeten naar een van de vaccinatielocaties komen.
Mocht je om gezondheidsredenen niet in staat zijn om naar een locatie te gaan, dan kun je de GGD verzoeken om de prik bij je thuis te laten toedienen. Dit maakt het proces toegankelijker voor iedereen, ongeacht je mobiliteit.
Nieuw vaccin gericht op omikronvariant
Het vaccin dat deze ronde wordt gebruikt, is gemaakt door Pfizer/BioNTech en speciaal aangepast op de omikronvariant JN.1. Hiermee speelt men in op de huidige situatie, waarin deze variant dominant is.
De keuze voor dit specifieke vaccin is gemaakt op basis van de effectiviteit tegen de omikronvariant, die momenteel voor de meeste besmettingen zorgt.
Hoe verliep de vorige ronde?
Vorig jaar werd tijdens de najaarsronde ook een grote vaccinatiecampagne gehouden. Toen lieten ruim 2,7 miljoen mensen zich inenten. Opvallend is dat ongeveer 50 procent van de 60-plussers gebruik maakte van de mogelijkheid om een prik te halen.
Dit toont aan dat er nog steeds een aanzienlijke groep mensen is die baat heeft bij de bescherming die het vaccin biedt. Wil je dit jaar ook beschermd zijn tegen het coronavirus? Maak dan nu je afspraak online en zorg ervoor dat je klaar bent voor de komende maanden.