Rachel Hazes doorbreekt haar aangekondigde mediastilte om zich in het weekblad Story onverwacht fel te uiten over haar voormalige vriendin Marieke van Beek. In het blad van haar vertrouweling en pr-man Guido den Aantrekker beschuldigt Rachel haar van leugens die tijdens een slepend juridisch conflict zijn uitgesproken.

Je merkt dat het haar hoog zit, want ze laat niets aan de verbeelding over in haar uitspraken. De uitval komt op een moment dat de juridische spanningen tussen de twee vrouwen al jaren doorsudderen en nu opnieuw in de openbaarheid worden uitgevochten.
De vriendschap tussen Rachel Hazes en Marieke van Beek is inmiddels definitief verleden tijd. De breuk mondde uit in een reeks rechtszaken die nog altijd voortduren. Zo probeert Rachel haar voormalige vriendin uit een huurwoning te krijgen en draait een andere procedure om volmachten die volgens Rachel ten onrechte zijn gebruikt tijdens een periode waarin zij psychisch instabiel was.
In het artikel in Story uit Rachel openlijk haar frustratie: “Er worden allemaal dingen in de rechtbank gezegd en zo geprobeerd om af te leiden waar het echt over gaat.” Daarmee verwijst ze naar verklaringen van Marieke die Rachel als onwaar en misleidend beschouwt.
Centraal in het conflict staat een dramatisch incident dat plaatsvond op 9 februari 2017, toen Rachel een zelfmoordpoging ondernam. Marieke verbleef in die periode regelmatig bij haar thuis, omdat Rachel naar eigen zeggen niet alleen durfde te zijn. Marieke verklaarde eerder dat ze haar op die bewuste dag vond met een diepe snee in haar arm van 35 centimeter.
“Ze was meer dood dan levend,” vertelde Marieke destijds in de media. Volgens haar had het slechts een halfuur gescheeld of Rachel zou het niet hebben overleefd. “Dan hadden Roxeanne en André geen moeder meer gehad,” aldus Marieke.
Rachel weerspreekt dat nu fel en beweert dat Marieke die avond helemaal niet aanwezig was, laat staan haar leven heeft gered. In haar eigen woorden zegt ze: “Marieke deed in de rechtbank net alsof zij mijn leven heeft gered en me destijds van de grond heeft opgeraapt en naar het ziekenhuis heeft vervoerd.
Voor de duidelijkheid: ik heb op 9 februari 2017 die zelfmoordpoging gedaan maar Marieke heeft mij níét gevonden.” Rachel gaat nog een stap verder door te stellen dat ze zichzelf heeft verbonden met gastendoekjes en handdoeken, en pas dagen later, op 13 februari, naar het ziekenhuis is gegaan.
Dat verhaal wringt, zeker omdat er in eerdere rechtszaken juist het tegenovergestelde naar voren kwam. In oude rechtbankverslagen staat dat Rachel destijds zelf heeft bevestigd dat Marieke haar had gevonden. Showbizzjournalist Bart Ettekoven wees daar gisteravond op in Shownieuws:
“Rachel liegt ook aantoonbaar in dat artikel en dat vindt Marieke natuurlijk heel vervelend.” Volgens Ettekoven roept het vragen op dat Rachel haar eigen verklaringen uit het verleden nu lijkt te ontkennen. De geloofwaardigheid van beide vrouwen komt daardoor opnieuw onder druk te staan.
Het blijft niet bij woorden alleen. Volgens Rachel is er nog een belangrijk onderwerp dat volgens haar steeds ondergesneeuwd raakt: geld. “Iedereen denkt nu: hoe kan Rachel zo tegen Marieke doen, als zij haar heeft geholpen na een zelfmoordpoging en haar leven heeft gered? Maar zo is het dus niet gegaan,” zegt ze.
Vervolgens voegt ze eraan toe: “Dat is wederom een manier om af te leiden waar het echt om gaat: die envelop met geld. (…) Ik ben tevreden als de rechter inziet dat Marieke stelselmatig liegt. En ik wil dat geld terug.” Een litteken op Rachels arm, in 2021 ontdekt door het blad Privé, getuigt nog altijd van het dramatische voorval in 2017.
Toch betwijfelen sommigen of haar nieuwe versie van het verhaal strookt met wat ze eerder heeft verklaard. Sandra Schuurhof, die recent nog botste met Rachels pr-man Guido den Aantrekker, uitte haar onbegrip in Shownieuws: “Het is onder ede, in een rechtbank.” Bart Ettekoven beaamde dat: “Ja, een heel ingewikkelde zaak.” Die complexiteit lijkt alleen maar toe te nemen nu verklaringen lijnrecht tegenover elkaar staan en emoties opnieuw hoog oplopen.
Mocht je zelf worstelen met gedachten aan zelfdoding, weet dan dat je er niet alleen voor staat. Je kunt 24 uur per dag gratis en anoniem terecht bij 0800-0113 of via de chat op 113.nl.