Terwijl veel jonge professionals hun kansen buiten de landsgrenzen zoeken, koos Uğur Gedik bewust een andere richting. De 35-jarige Turk verliet na jaren werken in Duitsland het buitenlandse bestaan. Samen met zijn gezin keerde hij terug naar zijn geboortedorp in Tirebolu. Dat ligt in het district Giresun, aan de Zwarte Zee. Daar begon hij volledig zelfstandig een nieuw bestaan. De keuze staat haaks op trends rond arbeidsmigratie.
Werkdruk en gemis
Gedik werkte zes jaar in Duitsland in loondienst binnen een strak ploegensysteem. De aanhoudende werkdruk liet steeds minder ruimte voor gezinsleven. “Door de shiften gebeurde het soms dat we elkaar dagenlang nauwelijks zagen.
Dat had een negatieve impact op ons én op ons kind,” vertelt hij. Het besef groeide dat financiële zekerheid niet alles compenseert. Het verlangen naar rust en nabijheid werd steeds sterker.
Besluit binnen het gezin
Samen met zijn vrouw nam Gedik uiteindelijk een ingrijpend besluit. “Ik zei tegen mezelf: liever een boer in mijn eigen land dan een robot in het buitenland.” Die gedachte werd leidend voor hun toekomst.
De stap betekende afscheid nemen van vaste inkomsten en zekerheid. Tegelijk bood het perspectief op zelfstandig ondernemen in vertrouwde omgeving. Voor het gezin voelde het als een noodzakelijke keuze.

Voorbereiding en start
Nog vóór de terugkeer volgde het echtpaar in Duitsland gerichte opleidingen in veeteelt en veehouderij. Met die kennis arriveerden zij voorbereid in het dorp. Direct na aankomst begonnen zij met het opbouwen van een eigen bedrijf.
Inmiddels bestaat de kudde uit 27 runderen. Alle werkzaamheden voeren zij zelf uit, van voeding tot drachtbegeleiding. Ook productieplanning blijft volledig in eigen hand.
Verbazing en overtuiging
De beslissing om Duitsland te verlaten riep aanvankelijk veel vragen op in de omgeving. “Veel mensen vroegen: ‘Je komt terug uit Duitsland om herder te worden?’” Gedik bleef echter overtuigd van zijn keuze.
“Maar ik verkies mijn eigen grond te bewerken boven het uitbouwen van andermans zaak,” zegt hij. Het opnieuw beginnen bracht risico’s. Toch overheerst tevredenheid over het huidige leven.

Blik op de toekomst
Gedik heeft duidelijke plannen voor verdere groei van zijn bedrijf. Melkproductie blijkt in de regio nauwelijks rendabel, waardoor hij inzet op vleesvee. Vooral angus-kruisingen vormen de kern van zijn strategie.
Op termijn wil hij uitbreiden richting eigen verwerking. “Er is in Turkije een grote behoefte aan kwaliteitsvlees. Wij willen dat betaalbaar aanbieden, misschien via een eigen slagerij of dönerproductie.”










