Sinds 2020 hebben duizenden Nederlanders met een WIA-uitkering mogelijk een foutieve uitkering ontvangen van het UWV. Dit blijkt uit onderzoek door het AD, waarin wordt gesteld dat mensen die niet meer (volledig) kunnen werken, in veel gevallen te veel of juist te weinig geld hebben ontvangen.
Het gaat om uitkeringen die zijn gebaseerd op het dagloon, dat vaak verkeerd is berekend door complexe regels en verschillende factoren. Voor de betrokkenen kan dit betekenen dat ze in financiële onzekerheid verkeren zonder dat ze dit doorhebben.
Hoe kun je nagaan of je te veel of te weinig hebt ontvangen?
Het aantal mensen dat mogelijk een onjuiste WIA-uitkering heeft gekregen, is aanzienlijk. Veel gedupeerden zijn zich echter nog niet bewust van deze situatie. Ben je benieuwd of jij mogelijk te veel of te weinig hebt ontvangen?
Je kunt zelf een schatting maken van het juiste bedrag door je zogenaamde ‘sv-loon’ (sociale verzekeringsloon) op te zoeken. Dit bedrag is je loon vóór belasting en premies, inclusief eventuele bonussen en vakantiegeld.
Wanneer je merkt dat je huidige of eerdere uitkeringen sterk afwijken van wat je volgens deze berekening zou moeten ontvangen, kan er sprake zijn van een fout. In dat geval is het verstandig om actie te ondernemen en je situatie verder te laten onderzoeken.
Complexiteit van de berekening van je uitkering
Het maken van een nauwkeurige berekening van je WIA-uitkering is helaas geen eenvoudige taak. Volgens UWV-woordvoerder Dennis Janus, die hierover sprak met het AD, spelen er verschillende factoren een rol bij het bepalen van de hoogte van de uitkering.
“Heb je bijvoorbeeld een tijdelijke toeslag ontvangen, een bonus gehad, of was je salaris verhoogd? Al deze elementen kunnen de berekening beïnvloeden. Onze medewerkers volgen een jaaropleiding om deze berekeningen correct uit te voeren,” aldus Janus. De complexiteit van het systeem verklaart waarom er fouten kunnen ontstaan bij het bepalen van het uitkeringsbedrag.
Toch kun je zelf een grove schatting maken door je sv-loon als uitgangspunt te nemen. Dit kan op je salarisstrook vermeld staan als ‘loon voor loonheffing’ of ‘loon voor inhoudingen’.
Door dit bedrag te vergelijken met de uitkering die je hebt ontvangen of momenteel ontvangt, kun je een idee krijgen of er een fout is gemaakt in de berekening van je uitkering.
Wat als je te veel hebt ontvangen?
Voor mensen die te veel geld van het UWV hebben ontvangen, zijn de gevolgen nog onzeker. Volgens het UWV is het uitgangspunt dat te veel betaalde uitkeringen moeten worden terugbetaald.
Echter, in een verklaring aan de NOS benadrukt het UWV dat er rekening wordt gehouden met het feit dat deze situatie door de instantie zelf is veroorzaakt. Wat dit precies betekent voor de groep mensen die te veel hebben ontvangen, is nog niet helemaal duidelijk.
Het UWV zal per situatie beoordelen hoe er moet worden gehandeld, maar de onzekerheid over eventuele terugbetalingen blijft voorlopig bestaan. In de komende periode zullen waarschijnlijk meer mensen ontdekken of zij in aanmerking komen voor aanpassingen van hun WIA-uitkering.
Als je vermoedt dat je te veel of te weinig hebt ontvangen, kan het verstandig zijn om contact op te nemen met het UWV. Zo kun je ervoor zorgen dat je situatie grondig wordt onderzocht en er, indien nodig, aanpassingen worden gedaan aan je uitkering.