Een kleine aanpassing in je eetgedrag kan je leven verlengen én verbeteren. Nieuwe cijfers van Wageningen University & Research (WUR) tonen aan dat minder bewerkt vlees eten leidt tot aantoonbaar meer gezonde levensjaren. Zonder ingewikkelde diëten of dure supplementen. Gewoon door vaker nee te zeggen tegen dat ene worstje of die hamburger.

Impact van minder bewerkt vlees
Nederlanders kunnen flinke gezondheidswinst boeken door bewuster om te gaan met hun vleesconsumptie. Vooral rood en bewerkt vlees, zoals knakworsten, hamburgers en salami, blijkt schadelijker dan gedacht.
De WUR-studie laat zien dat mannen die op hun vijftigste stoppen met het eten van bewerkt vlees gemiddeld 2,5 jaar langer in goede gezondheid leven. Vrouwen, die gemiddeld al minder van dit soort vlees eten, winnen alsnog zo’n zeventien extra gezonde maanden. Het gaat dus om een relatief eenvoudige ingreep met een groot effect.
Je helpt niet alleen jezelf
De gezondheidswinst stopt niet bij je eigen lichaam. Als alle Nederlanders het voedingsadvies serieus nemen, kunnen hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes tegen 2050 met 20 procent worden teruggedrongen.
Dat scheelt duizenden ziektelastjaren, maar vooral ook enorme druk op de zorg. De Nederlandse gezondheidszorg staat nu al onder spanning. Door gezonder te eten, help je indirect artsen, verpleegkundigen én de wachtlijsten in ziekenhuizen.
Duwtje van de overheid maakt het verschil
Onderzoekers pleiten ervoor dat de overheid gezonde voeding financieel aantrekkelijker maakt. Denk aan het goedkoper maken van groente en fruit en het zwaarder belasten van vleesproducten.
Hoewel het idee om de btw op groente en fruit te verlagen al jaren rondgaat in politiek Den Haag, komt het niet van de grond. De vraag wat er precies onder ‘groente en fruit’ valt, blijkt een struikelblok. Ook twijfelt men of prijsverlaging echt leidt tot ander gedrag.
Wat kunnen we leren van Spanje en het VK?
Andere landen zijn ons al voorgegaan. In Spanje en het Verenigd Koninkrijk is geëxperimenteerd met goedkopere groenten en fruit. Toch leidde dat niet automatisch tot betere voedingskeuzes.
De Nederlandse Raad van State heeft hier eerder ook twijfels bij geuit. Een goedkopere broccoli zorgt nog niet voor een gezonde bevolking. Wel verlaagt het de drempel voor mensen om een gezondere keuze te maken, en dat is al een belangrijke stap vooruit.
Kleine aanpassing, groot verschil
De WUR-studie combineert data van het RIVM met eerder onderzoek naar voeding en gezondheid. De conclusie is glashelder: minder bewerkt vlees eten levert directe gezondheidswinst op. En je hoeft daar echt niet rigoureus voor te veranderen.
Eén hamburger minder per week of wat vaker een plantaardig alternatief op je boterham maakt al een verschil. Je gezondheid begint niet bij wat je eet, maar bij wat je laat liggen.