Hans Lalk, een 81-jarige man uit Nauerna, werd slachtoffer van een geraffineerde oplichting, de zogenoemde ‘Ierse methode’. Tijdens een reis naar Zuid-Frankrijk benaderden twee Britse mannen hem bij een tankstation langs de snelweg A39. Ze overtuigden hem ervan dat ze in grote nood verkeerden. Ondanks zijn voorzichtigheid besloot hij hen te helpen met een bedrag van 1000 euro.
Lalk was onderweg naar Zuid-Frankrijk in zijn Volkswagenbus, vergezeld door zijn drie honden. Hij stopte bij een Avia tankstation om zijn honden uit te laten.
Twee mannen, die er wanhopig uitzagen, benaderden hem. Ze vertelden dat hun auto kapot was en dat ze hun portemonnee hadden verloren. De auto, die er als een wrak uitzag, leek hun verhaal te bevestigen.
“Ze hadden tranen in hun ogen en hun auto leek niet meer te repareren,” vertelt Lalk. “Ze beweerden dat ze 1000 euro nodig hadden om hun auto te laten maken. Hoewel ik het veel geld vond, voelde ik medelijden en besloot ik hen te helpen. Achteraf gezien hebben ze het heel slim gespeeld.”
Goedgelovigheid bestraft
Lalk besloot het bedrag te pinnen en gaf het geld in vier transacties aan het duo. Hij maakte eerst een foto van de identiteitskaart van een van de mannen.
Ook zorgde hij ervoor dat ze hetzelfde bedrag digitaal op zijn rekening overmaakten. Alles leek in orde, maar twee weken later had hij nog steeds geen geld ontvangen. Toen besefte Lalk dat hij was opgelicht.
Deze oplichting, bekend als de ‘Ierse methode’, is niet nieuw. De gendarmerie heeft recentelijk alarm geslagen over deze specifieke truc. Deze methode komt steeds vaker in Frankrijk voor.
De oplichters benaderen hun slachtoffers bij rustplaatsen langs snelwegen en doen zich voor als slachtoffers van diefstal. Soms vertellen ze dat ze door autopech niet verder kunnen reizen.
Ze vragen dan om geld, contant of giraal. Vaak geven ze valse contactgegevens en identiteitsbewijzen om hun verhaal geloofwaardig te maken. Deze methode werd bekend in 2016, toen een Iers echtpaar grote sommen geld stal van oudere toeristen.
Onverwachte wending bij aangifte
Lalk probeerde na het incident aangifte te doen bij de politie in Zaandijk. Tot zijn verbazing vertelde men hem dat hij geen aangifte kon doen.
Zijn betaling werd gezien als een gift. “Misschien heb ik me laten afbluffen,” zegt hij, “maar het is me niet gelukt om de politie te overtuigen dat dit een groot probleem is.”
Een woordvoerder van de politie zegt dat het ongebruikelijk is dat iemand geen aangifte kan doen. “In principe kan je voor ieder strafbaar feit aangifte doen,” legt de woordvoerder uit.
“Het probleem ligt waarschijnlijk in het internationale karakter van deze fraude. De Franse autoriteiten hebben al gezegd dat het opsporen van deze oplichters vrijwel onmogelijk is.”
Slachtoffer waarschuwt anderen
Lalk blijft optimistisch en wil anderen waarschuwen voor deze vorm van oplichting. Het incident vond in april plaats, maar Lalk besloot pas actie te ondernemen nadat hij vorige week over de ‘Ierse methode’ las.
“Het feit dat deze truc een naam heeft gekregen, laat zien dat er meer slachtoffers zijn. Ik hoop dat deze oplichters uiteindelijk gepakt worden, al weet ik niet hoe.”
Ondanks zijn ervaring is Lalk niet wantrouwend geworden. “Ik heb met mijn bus door heel Europa gereisd en heb van alles meegemaakt, maar nog nooit zoiets als dit.
Toch blijf ik het goede in de mens zien en laat ik me niet door deze oplichters veranderen. Ik zou zo weer geld geven als iemand mij om hulp vraagt.”