Meerdere supermarkten in Nederland hebben een dringende waarschuwing afgegeven voor boerenmetworst waarin een gevaarlijke E. coli-bacterie is aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldde dat het gaat om verschillende producten met uiteenlopende houdbaarheidsdatums. Deze worsten lagen al enige tijd in de schappen van diverse supermarktketens. De besmetting vormt een risico voor de volksgezondheid, vooral voor kwetsbare groepen zoals ouderen, jonge kinderen en mensen met een zwakker immuunsysteem.

Volgens de NVWA moeten consumenten de waarschuwing serieus nemen. De bacterie die in de worsten is gevonden, de zogenoemde shiga-toxine producerende E. coli (STEC), kan ernstige klachten veroorzaken.
Denk aan hevige buikkrampen, diarree en in sommige gevallen zelfs nierproblemen. De besmetting is niet zichtbaar of te ruiken, waardoor de worst er normaal kan uitzien maar toch gevaarlijk is. De NVWA raadt aan de boerenmetworst niet te eten, omdat zelfs een kleine hoeveelheid al voor klachten kan zorgen.
Meerdere supermarktketens betrokken
De besmette producten zijn afkomstig van verschillende supermarkten. Het gaat onder meer om Boon’s, Hoogvliet, Plus, Poiesz en Spar. De worsten hebben uiteenlopende houdbaarheidsdatums en zijn te herkennen aan specifieke streepjescodes.
Klanten wordt dringend aangeraden om de producten te controleren en niet te consumeren. Wie de boerenmetworst al heeft gegeten en zich ziek voelt, wordt geadviseerd om contact op te nemen met de huisarts.
Details van de besmette producten
De NVWA heeft een lijst gepubliceerd met de betreffende producten. Zo gaat het bij Boon’s om de Boon boerenmetworst 125 gram met houdbaarheidsdatum 28 november 2025 en bij Plus om boerenmetworst van 125 gram met datums variërend van 28 november tot 1 december 2025. Ook Poiesz en Spar hebben besmette producten in de schappen gehad. Deze details zijn bedoeld om consumenten te helpen hun aankoop te controleren en verdere besmetting te voorkomen.
Wat te doen bij aankoop van besmette worst
Consumenten wordt dringend verzocht om de boerenmetworst onmiddellijk weg te gooien. Het is belangrijk dat het product niet in aanraking komt met andere etenswaren, omdat de bacterie overdraagbaar is.

Na het aanraken van de verpakking wordt geadviseerd de handen grondig te wassen en het aanrecht te reinigen. Wie last krijgt van buikpijn, diarree of koorts na consumptie van de worst, moet direct medische hulp inschakelen. Supermarkten bieden vaak de mogelijkheid het product terug te brengen, waarbij klanten hun geld terugkrijgen, ook zonder aankoopbewijs.
Oorzaak van de besmetting nog onbekend
De NVWA onderzoekt momenteel waar de besmetting is ontstaan. Vermoed wordt dat het vlees tijdens de productie of verpakking in contact is gekomen met de bacterie. Tot nu toe lijkt de besmetting beperkt tot de genoemde worsten, maar nader onderzoek moet uitwijzen of ook andere vleesproducten risico lopen. De autoriteit blijft alert en werkt nauw samen met producenten en supermarkten om herhaling te voorkomen.
Elektronische waarschuwingen en voedselveiligheid
Supermarkten verspreiden inmiddels elektronische waarschuwingen via hun websites en nieuwsbrieven om klanten snel te informeren. De NVWA benadrukt dat hygiëne bij het bewaren en bereiden van vlees van groot belang blijft.
Vooral producten die niet worden verhit, zoals worst, kunnen bacteriën bevatten. De organisatie adviseert consumenten om vlees goed te verhitten, bij voorkeur boven de 70 graden, omdat de bacterie dan wordt gedood.
Voedselveiligheid blijft aandachtspunt
De huidige situatie toont opnieuw het belang van voedselveiligheid aan. De meeste consumenten staan er niet bij stil dat een ogenschijnlijk onschuldig product ernstige gevolgen kan hebben. Fabrikanten zijn verplicht om producten terug te roepen als er risico’s zijn voor de volksgezondheid. De NVWA houdt toezicht en publiceert alle terugroepacties op haar website, zodat consumenten altijd op de hoogte blijven van actuele waarschuwingen.
Belang van hygiënisch omgaan met vleesproducten
De NVWA wijst erop dat vleeswaren, vooral rauwe of halfrauwe producten, extra gevoelig zijn voor besmetting. Wie zeker wil zijn van veilige consumptie, kiest het best voor producten die goed zijn verhit. De bacterie wordt vernietigd bij voldoende verhitting, maar kan overleven in rauwe producten. Consumenten doen er daarom goed aan alert te blijven op houdbaarheidsdatums en productinformatie.

Samenwerking voor preventie en controle
De NVWA werkt nauw samen met producenten om besmettingen in de toekomst te voorkomen. De organisatie blijft onderzoeken waar de keten mogelijk kwetsbaar is, van productie tot distributie. Consumenten kunnen de website van de NVWA raadplegen voor actuele informatie over terugroepacties en adviezen rond voedselveiligheid.
De oproep blijft duidelijk: eet de boerenmetworst niet, gooi hem weg en let op mogelijke klachten. Wie alert blijft, helpt de verspreiding van de bacterie te voorkomen en beschermt daarmee niet alleen zichzelf, maar ook anderen. Hoe zorgvuldig ga jij om met vleesproducten in huis? Praat mee op onze Facebookpagina en deel je mening!




