Het vaderschap kan vol verrassingen zitten, zowel vreugdevolle als uitdagende. Voor een 40-jarige man met een dochter uit een vorige relatie leek het alsof zijn route al was uitgestippeld. Zijn dochter, inmiddels 11 jaar oud, was niet gepland, maar werd met liefde ontvangen.
Na vijf jaar, inmiddels getrouwd, probeerden hij en zijn vrouw een tweede kind te krijgen. Dit bleek echter moeilijker dan verwacht. Na een medische consultatie werd duidelijk dat zijn spermagehalte zeer laag was.
De kans dat hij überhaupt nog een kind zou krijgen, was klein. Ondanks diverse behandelingen bleef het sperma-aantal laag, en bleef de droom van een tweede kind onbereikbaar.
Het vaderschap bracht niet alleen vreugde, maar ook uitdagingen met zich mee. Na een aantal jaar begon zijn relatie met zijn toenmalige vrouw te wankelen. Voor haar leek de liefde bekoeld, en uiteindelijk verliet ze het gezin.
Wat volgde was een pijnlijke ontdekking: ze had al iemand anders ontmoet. De situatie verergerde toen ze volledige voogdij over hun dochter eiste, ondanks dat hij hun dochter al maanden alleen opvoedde.
Twee jaar van juridische strijd volgden, met als resultaat gedeelde voogdij. Dit co-ouderschap bracht zijn eigen complexiteiten, maar bood ook een nieuwe balans in het leven van de man en zijn dochter.
Een nieuwe relatie, nieuwe keuzes
Twee jaar geleden ontmoette hij een nieuwe liefde, een vrouw van 29 jaar, tijdens een feestje. Ze klikten meteen en deelden veel gemeenschappelijke interesses. Wat misschien nog belangrijker was: ze bleek geweldig met zijn dochter om te gaan.
Vanaf het begin was ze duidelijk over één ding: ze wilde geen kinderen. Gezien zijn eigen ervaringen, voelde hij zich gerustgesteld. Na de emotionele en juridische worstelingen uit zijn verleden, vertelde hij haar openlijk dat hij zelf ook geen kinderen meer wilde. Hij zag dit als een gedeeld uitgangspunt en had geen reden om te denken dat dit ooit zou veranderen.
Nu, twee jaar later, wonen ze samen en lijkt de situatie drastisch te veranderen. Zijn vriendin, die eerder nog vastbesloten was geen kinderen te willen, had nu ineens haar mening herzien. Ze wilde toch een kind.
Dit nieuws verraste hem, en hij besloot eerlijk te zijn: niet alleen wilde hij geen kinderen meer, maar hij kon ze ook niet krijgen. Haar reactie was onverwacht heftig. Ze beschuldigde hem ervan dat hij haar had misleid door zijn onvruchtbaarheid niet eerder te delen.
Dit bracht hem in verwarring. Gezien haar eerdere afwijzing van het idee om kinderen te krijgen, had hij niet gedacht dat het van belang was om zijn medische situatie ter sprake te brengen.
Deze verandering in hun relatie roept bij hem grote vragen op. Is hij echt onredelijk geweest door zijn onvruchtbaarheid niet eerder te delen? Hij dacht immers dat het niet relevant was voor iemand die nooit kinderen wilde.
Daarnaast is hij tevreden met zijn huidige leven en voelt hij zich niet klaar om opnieuw vader te worden, vooral niet in combinatie met de verantwoordelijkheden van een tienerdochter die in een totaal andere fase van haar leven zit.
Het dilemma dat hij nu ervaart, is er een van tegenstrijdige verlangens: de wens om de relatie met zijn vriendin goed te houden, maar ook het behoud van de balans die hij in zijn leven en in zijn vaderschap heeft gevonden.