Automobilisten ergeren zich steeds meer aan collega-bestuurders die onnodig links blijven rijden. Dit gedrag is nu de grootste bron van frustratie achter het stuur, blijkt uit een recente enquête van de ANWB.
Ruim 1500 frequente bestuurders, die jaarlijks tussen de 10.000 en 20.000 kilometer afleggen, gaven hun mening over wat hen het meest stoort op de Nederlandse wegen. De drukte neemt toe, mensen hebben haast en dit leidt tot korte lontjes in het verkeer.
Links blijven rijden voert de lijst aan
Meer dan de helft van de respondenten (51 procent) gaf aan zich het meest te ergeren aan bestuurders die op de linker- of middelste rijstrook blijven rijden zonder in te halen.
Het is een trend die steeds vaker voorkomt en zorgt voor irritatie bij mensen die willen inhalen, maar gehinderd worden door deze langzamere automobilisten. Op de tweede plaats, met 29 procent, staan bestuurders die de file voorbijrijden en op het laatste moment invoegen, vaak tot ergernis van andere weggebruikers.
Opvallend genoeg werd bumperkleven, dat lange tijd de nummer één ergernis was, gedeeld tweede met 29 procent. Veel automobilisten lijken te beseffen dat bumperkleven vaak ontstaat doordat bestuurders te lang links blijven rijden.
In een poging om hun frustratie op een ‘beleefde’ manier te uiten, bewegen sommige bestuurders hun voertuig binnen de rijstrook lichtjes heen en weer, om zo beter zichtbaar te zijn in de achteruitkijkspiegel van de voorligger.
Telefoongebruik en felle verlichting
Naast het onnodig links rijden en bumperkleven, zorgen ook telefoongebruik en te felle verlichting voor irritaties. 22 procent van de ondervraagden vindt het gebruik van een telefoon achter het stuur zonder handsfree systeem een gevaarlijke en storende gewoonte.
Niet alleen omdat het de bestuurder afleidt van het verkeer, maar ook omdat deze vaak onnodig traag rijden, op de verkeerde rijstrook blijven hangen of gaan slingeren.
Verkeerd afgestelde koplampen of extreem felle ledverlichting voegen daar nog een extra laag aan frustratie toe. Het verblindt andere weggebruikers, vooral tijdens het rijden in het donker of bij slechte weersomstandigheden.
Gevaarlijke situaties op N-wegen
Op de zogeheten N-wegen, waar de snelheid vaak lager ligt en de rijbanen smal zijn, liggen de ergernissen anders. Bijna 38 procent van de automobilisten noemt inhalen op gevaarlijke plekken als de grootste irritatie.
Dit gedrag zorgt voor onveilige situaties en verhoogt het risico op ongelukken. Daarnaast zijn te felle verlichting, bumperkleven en telefoongebruik ook op deze wegen veelvoorkomende irritaties. Te langzaam rijden en het niet gebruiken van richtingaanwijzers, vooral op rotondes, worden ook genoemd.
Bijna 40 procent van de respondenten gaf aan dat het niet stoppen bij een zebrapad, waar voetgangers willen oversteken, een grote bron van ergernis is. Inhalen in de binnenstad is eveneens een risicovol en frustrerend gedrag dat steeds vaker voorkomt.
Fietsers niet ontzien
Ook fietsers ontkomen niet aan de frustraties van automobilisten. Vooral bellende en appende fietsers zijn een doorn in het oog van velen. Volgens de enquête van de ANWB leidt dit tot gevaarlijke situaties, omdat fietsers vaak minder opletten en slingeren op de weg.
Daarnaast zorgen slecht verlichte fietsen, het niet gebruiken van richtingaanwijzers op de fiets en de opkomst van snelle e-bikes voor extra irritaties. Deze elektrische fietsen manoeuvreren zich overal tussendoor, wat voor onrust zorgt bij automobilisten die ze moeilijk kunnen inschatten.
Top 5 grootste irritaties op de weg
De ANWB-enquête heeft ook een duidelijke top 5 van ergernissen op de weg naar voren gebracht:
- Op de linker- of middelste rijstrook blijven hangen zonder in te halen.
- Bewust de file voorbijrijden en extreem laat invoegen.
- Bumperkleven.
- Te felle verlichting of verkeerd afgestelde koplampen.
- Telefoongebruik in de auto: niet-handsfree bellen of appen achter het stuur.
Het onderzoek toont aan dat de drukte op de wegen toeneemt en dat automobilisten zich steeds meer irriteren aan het gedrag van anderen. Dit leidt niet alleen tot frustratie, maar kan ook gevaarlijke verkeerssituaties veroorzaken.
Wat is jou grootste irritatie? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.