Tijdens een recente vlucht met KLM voelde Isa Hoes zich zichtbaar ongemakkelijk. Wat begon als een onschuldige reis eindigde in een pijnlijk moment van confrontatie. De actrice ontdekte namelijk dat een medepassagier zonder toestemming een foto van haar had genomen. Na lang twijfelen besloot ze in te grijpen, met een opvallend menselijke afloop.

Samen met haar reisgenoot stapte Isa als een van de laatsten het toestel binnen. “Wij gingen ook een beetje als laatste binnen, want we dachten: ja, geen haast, want dan sta je toch nog te wachten,” vertelde ze in haar podcast Marc-Marie en Isa vinden iets. Ze merkte meteen dat ze werd herkend. “Ik zie een man echt zo denken — die stoot zijn vrouw aan — van: dat is d’r!”
Om de situatie niet te laten escaleren, wendde Isa haar blik af. Dat doet ze vaker. “Ik vind het awkward. Ik vind het voor mezelf sowieso gênant, maar voor hen denk ik ook: ik doe maar net alsof ik het niet gehoord heb.”
Stiekeme foto ontmaskerd
Toen Isa eindelijk naar haar plek liep en ging zitten, keek ze nog één keer om. Op dat moment zag ze het scherm van de vrouw naast de man. “Ik kijk toch even om en zie op haar camera dat ze een foto van me heeft gemaakt. Ze zat te kijken of die gelukt was,” vertelde Isa. De onderbuikgevoelens bleken terecht, en de spanning begon zich op te bouwen.
Het ongemak bleef de hele vlucht in haar hoofd zitten. Ze twijfelde voortdurend: “Doe ik het wel? Doe ik het niet?” Pas na anderhalf uur besloot ze iets te zeggen.
Confrontatie met de fotograaf
Isa liep naar de plek van het stel en tikte de man voorzichtig aan. “Ik zeg: ‘Mag ik wat vragen?’ Hij doet een oortje uit en zij kijkt meteen op. Ik zeg: ‘Ja, ik zag namelijk dat uw vrouw net een foto van mij had gemaakt, en ik zou willen vragen of u hem wil wissen.’”
De vrouw reageerde schuldbewust. “Ja. Ja. Nee. Ik hoor ook net dat omroepen dat je tijdens een vlucht geen foto’s mag maken van medepassagiers en het personeel, en dat had ik me natuurlijk helemaal niet gerealiseerd.”
Ongemakkelijke uitleg
Isa bleef kalm en wilde uitleg geven. “Ik zei: ‘Kijk. Als u het had gevraagd of zo, dat is iets anders, maar het is gewoon heel ongemakkelijk als er ineens zo een foto van me wordt gemaakt. Het is toch een beetje alsof ik een diertje ben in de dierentuin.’”
De man reageerde met een poging tot sussen. “Zo kan je dat wel voelen, maar dat is natuurlijk niet zo bedoeld.” Isa hield echter voet bij stuk. “Maar daar gaat het mij even niet om, wat jullie denken. Ik kom hier omdat ik er last van heb en dat wil ik dus even uitleggen. Ik snap best dat je het niet verkeerd bedoelt, maar ik heb dit al meer dan dertig jaar dat mensen dit doen en ik vind het eigenlijk heel vervelend.”
Conflict naar een glimlach
Op dat moment nam het gesprek een onverwachte wending. De man stelde haar plots een verrassende vraag. “Dus als ik nou een selfie vraag aan jou, dan doe je dat zeker niet?” Isa bleef open: “Dat weet ik niet. Dat kan je vragen.” Hij vroeg het alsnog: “Mag ik een selfie met je maken?” Tot zijn verbazing antwoordde Isa: “Ja, natuurlijk.”
De sfeer veranderde op slag. “Dat vond hij helemaal leuk. Het duurde best lang,” aldus Isa, die uiteindelijk met een glimlach terugkeek op het moment.
Oproep tot respect en menselijkheid
Met deze actie maakte Isa Hoes duidelijk dat ook bekende Nederlanders grenzen mogen stellen. Ze vraagt geen bijzondere behandeling, maar wel respect. Als je iemand herkent, is vragen altijd beter dan stiekem een foto maken. Dat is geen kwestie van roem, maar van fatsoen.
Bekendheid is geen schild
Hoewel ze vriendelijk bleef, liet Isa doorschemeren hoe zwaar het soms is om in de schijnwerpers te staan. “Het is niet dat ik ondankbaar ben, maar ik ben gewoon een mens.” Tijdens deze vlucht werd dat mens-zijn even vergeten.
Door zelf haar grens aan te geven, veranderde Isa de situatie in een les in respect en empathie. Wat begon als een ongemakkelijk moment eindigde gelukkig in wederzijds begrip en een glimlach.