Een groot deel van de werknemers houdt dit jaar minder vakantiegeld over dan ze gewend zijn. Alleen mensen met een bruto maandinkomen tussen de 2000 en 2750 euro ontvangen meer dan vorig jaar. Voor alle andere inkomensgroepen valt het vakantiegeld juist lager uit, of blijft het gelijk. Dat blijkt uit nieuwe berekeningen van salarisdienstverlener ADP. De impact van belastingregels, pensioenaftrek en het nieuwe individueel keuzebudget speelt hierbij een grote rol.

De groep die er wél iets op vooruitgaat, is beperkt. Verdien je bruto 2750 euro per maand, dan krijg je dit jaar netto 32 euro meer vakantiegeld dan vorig jaar. Mensen met een lager of juist hoger inkomen merken daarentegen weinig tot niets van de verandering.
Als je een modaal salaris verdient van 3588 euro bruto per maand, dan houd je juist 8 euro minder vakantiegeld over. Bij anderhalf keer modaal, zo’n 5382 euro, bedraagt de daling 11 euro. Degenen die twee keer modaal verdienen (7176 euro) zien geen enkel verschil: zij ontvangen netto hetzelfde bedrag als in 2024.
Minimumloon levert juist meer op
Werknemers met een minimumloon zitten in een andere situatie. Voor hen is er een duidelijke stijging van het vakantiegeld zichtbaar. Dat komt vooral door de verhoging van het minimumloon zelf. Werk je 36 uur per week, dan krijg je 236 euro meer dan vorig jaar. Werk je 38 uur, dan is dat 146 euro extra, en bij een 40-urige werkweek gaat het om 188 euro. Voor deze groep is het dus een positief verhaal, maar de reden ligt niet in gunstige belastingregels, maar puur in de loonsverhoging.
Verkeerde verwachtingen zorgen voor teleurstelling
Volgens wet- en regelgevingexpert Dik van Leeuwerden van ADP lopen veel mensen tegen onverwachte teleurstellingen aan. Ze kijken bij het inschatten van hun vakantiegeld naar hun belastingschijf en rekenen op basis daarvan. Maar die schatting blijkt in de praktijk vaak te optimistisch. “Als het vakantiegeld wordt uitgekeerd, zien ze een lager bedrag dan verwacht op hun rekening verschijnen,” aldus Van Leeuwerden.
Heffingskortingen worden lager door extra inkomen
Het verschil wordt grotendeels veroorzaakt door de manier waarop heffingskortingen werken. Die zijn gebaseerd op het geschatte jaarinkomen. Als je bijvoorbeeld 3000 euro per maand verdient, gaat de salarissoftware uit van een jaarinkomen van 36.000 euro.
Krijg je daar vervolgens 2880 euro vakantiegeld bovenop, dan verandert dat jaarsalaris ineens naar 38.880 euro. Dat hogere inkomen leidt tot lagere heffingskortingen. Om dat verschil te corrigeren, wordt er een zogenaamd verrekeningspercentage toegepast, waardoor je uiteindelijk meer belasting betaalt.
Ook pensioenbijdragen drukken het bedrag
Naast de lagere heffingskorting speelt ook pensioenpremie een rol bij de afname van het vakantiegeld. In veel pensioenregelingen wordt automatisch een deel van het vakantiegeld ingehouden en afgedragen.
Hoeveel dit precies is, hangt af van je pensioenregeling. Omdat deze bedragen per sector en fonds sterk verschillen, heeft ADP de invloed van pensioenpremies niet meegenomen in hun berekeningen. Toch zorgt deze aftrek voor een verdere daling van het nettobedrag dat je ontvangt.
Vakantiegeld vaak onderdeel van keuzebudget
Een andere reden waarom je vakantiegeld lager uitvalt of op een ander moment binnenkomt, is het individueel keuzebudget. Deze vorm van arbeidsvoorwaarden is de afgelopen jaren flink in opkomst. Veel werknemers sparen het vakantiegeld op in een apart budget.
Daaruit kunnen ze bijvoorbeeld vrije dagen kopen, een aankoop doen of het bedrag op een zelfgekozen moment laten uitkeren. Dit biedt weliswaar flexibiliteit, maar zorgt er ook voor dat het traditionele ‘vakantiegeldmoment’ in mei voor veel mensen is verdwenen.
Verwacht dus niet te veel van je vakantiegeld
Het lijkt een verrassing voor velen, maar het vakantiegeld is allang niet meer het extraatje waar je zorgeloos mee op vakantie kunt. Belastingen, pensioeninhoudingen en veranderde arbeidsvoorwaarden maken dat het bedrag tegenvalt. Alleen een kleine groep werknemers profiteert van een lichte stijging, maar de meerderheid merkt daar weinig van.