De winter brengt kou, sneeuw en gladde wegen, waardoor een dikke winterjas onmisbaar lijkt. Maar wat veel bestuurders niet weten, is dat deze warme kleding achter het stuur een onverwachte bron van problemen kan zijn. In België kunnen automobilisten zelfs een fikse boete krijgen als ze met een dikke jas rijden. Dit lijkt misschien streng, maar de Belgische autoriteiten hebben hier een duidelijke reden voor. Volgens hen kan winterkleding leiden tot gevaarlijke situaties op de weg en de controle over het voertuig verminderen.
Verkeersexpert Stef Willems waarschuwt dat dikke jassen, sjaals en handschoenen de bewegingsvrijheid van de bestuurder beperken. Dit kan er zelfs toe leiden dat iemand minder goed kan sturen of trager reageert op gevaarlijke situaties. Artikel 8.3 van de Belgische wegcode stelt dat bestuurders altijd controle over hun voertuig moeten hebben. Wie door een dikke jas minder wendbaar is en daardoor bijvoorbeeld slingerend over de weg rijdt, riskeert een boete van 174 euro. Dit bedrag kan direct worden opgelegd als de politie vaststelt dat de jas het rijgedrag beïnvloedt.
Veiligheid boven alles
Behalve het risico op een boete brengt winterkleding nog een ander gevaar met zich mee: een slecht functionerende veiligheidsgordel. Hoe dikker de jas, hoe groter de ruimte tussen het lichaam en de gordel. Dit kan in geval van een ongeluk levensgevaarlijk zijn. Bij een botsing moet de gordel direct strak om het lichaam zitten om de klap zo goed mogelijk op te vangen. Een dikke jas zorgt er echter voor dat dit minder goed gebeurt, waardoor het risico op ernstige verwondingen toeneemt. Willems raadt daarom aan om, als het te warm wordt in de auto, even aan de kant te gaan staan en je jas uit te trekken voordat je verder rijdt.
Hoe zit het in andere landen?
Voor Nederlandse automobilisten klinkt een boete voor het dragen van een dikke jas wellicht overdreven. In Nederland zijn boetes voor verkeersovertredingen vaak hoger, zoals de 280 euro die opgelegd kan worden voor kleinere overtredingen. Maar wie denkt dat België de enige is met strenge regels, heeft het mis. In Spanje kan een soortgelijke situatie resulteren in een boete van maar liefst 200 euro. Dit benadrukt dat landen in heel Europa strikte veiligheidsregels hanteren, waarbij de controle over het voertuig altijd prioriteit krijgt.
Bestuurders die deze winter de weg op gaan, doen er goed aan om niet alleen op gladheid en sneeuw te letten, maar ook op hun kledingkeuze. Een dikke jas mag dan warm en comfortabel zijn, maar kan zowel financiële als fysieke gevolgen hebben.