Sinds januari betalen ongeveer 700.000 Nederlanders met een laag inkomen onbedoeld tot honderden euro’s extra belasting. Deze extra lasten zijn het gevolg van wat inmiddels de ‘buffelboete’ wordt genoemd. Je hebt er misschien nog niet van gehoord, maar de kans is groot dat je het merkt op je loonstrook. De buffelboete raakt een grote groep werkenden in de portemonnee en leidt tot groeiende onvrede onder werknemers en vakbonden.

Wat is de buffelboete en hoe is die ontstaan?
De buffelboete is ontstaan door een wijziging in het belastingstelsel die juist bedoeld was om mensen met een laag inkomen te helpen. De overheid voerde een extra belastingschijf in met een lager tarief, waarmee zij lage inkomens wilde ontzien.
Dat klinkt goed, maar er kleeft een grote keerzijde aan. Om deze maatregel te kunnen betalen, zijn de algemene heffingskorting én de arbeidskorting fors verlaagd. En dat heeft juist een negatief effect op je belastingaanslag als je tot de lagere inkomensgroep behoort.
Ben je een werkende met een jaarinkomen tussen de 12.000 en 25.000 euro? Dan merk je de gevolgen direct. Je betaalt, ondanks je lagere inkomen, meer belasting dan vorig jaar. Het extra belastingbedrag kan oplopen tot wel 451 euro. Dat maakt deze regeling bijzonder wrang voor wie al moeite had om rond te komen.
Hoeveel geld ben je precies kwijt door de buffelboete?
In de praktijk ziet het er zo uit: als je een inkomen hebt van 15.000 euro per jaar, dan betaal je in 2024 gemiddeld 403 euro meer belasting dan in 2023. Verdien je 20.000 euro per jaar? Dan loopt het extra bedrag op tot 430 euro.
En werk je voor 24.000 euro per jaar, dan ben je maar liefst 451 euro extra kwijt aan de Belastingdienst. Terwijl het belastingvoordeel dat de nieuwe schijf oplevert maximaal 211 euro bedraagt.
De pijn zit hem vooral in de kortingen die zijn verlaagd. De algemene heffingskorting is met 294 euro verminderd voor deze inkomensgroep. Daarnaast is ook de arbeidskorting verlaagd, met een bedrag tussen de 241 en 368 euro. Het belastingvoordeel waar je op hoopte, blijkt dus in veel gevallen slechts een doekje voor het bloeden.
Vooral vrouwen en parttimers zijn de dupe
De gevolgen van de buffelboete zijn niet voor iedereen gelijk. Het zijn vooral werkenden in beroepen met relatief lage salarissen die het hardst geraakt worden. Denk aan functies in callcenters, apotheken, winkelketens, de kraamzorg en de kinderopvang. Sectoren waarin veel parttimers actief zijn – en juist die groep wordt nu financieel gestraft.
Volgens vakbond FNV is driekwart van de getroffen groep vrouw. “Veel van deze mensen hebben een klein pensioen, hoge huurlasten, en bouwen een kleine buffer op. Juist zíj worden nu gestraft. Dat is een klap in hun gezicht”, aldus Linda Vermeulen, bestuurder bij FNV, in gesprek met Radar. De vakbond vindt dat de maatregelen haaks staan op het beleid om werken lonender te maken.
Petitie moet druk zetten
Als reactie op de groeiende verontwaardiging is FNV de petitie ‘Schaf de Buffelboete af’ gestart. Hiermee hoopt de vakbond nog vóór de voorjaarsnota invloed uit te oefenen op de politieke besluitvorming. De voorjaarsnota is hét moment waarop de belastingmaatregelen voor de rest van het jaar worden vastgesteld.
Vermeulen roept daarom iedereen op om zich uit te spreken. Ook als je zelf niet geraakt wordt door de maatregel, is het volgens haar belangrijk om solidair te zijn met de mensen die dat wel zijn. De petitie is inmiddels voor iedereen online te ondertekenen.
Hoe groter het aantal stemmen, hoe groter de kans dat de politiek luistert en ingrijpt. De FNV hoopt op een breed maatschappelijk signaal dat werken niet mag worden bestraft met een hogere belastingdruk.