Zangeres Emma Heesters pleit ervoor dat vrouwen al op jongere leeftijd mee mogen doen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Ze doet dit niet zomaar: op haar 28ste werd ze zelf getroffen door deze vorm van kanker. Inmiddels heeft ze de behandeling achter de rug, maar de boodschap die ze wil uitdragen is duidelijk. Ze hoopt dat haar persoonlijke verhaal andere vrouwen aanzet tot alertheid, en dat beleidsmakers bereid zijn de screeningsleeftijd aan te passen.

Tijdens de talkshow Eva op NPO 1 vertelde Emma openhartig over haar ervaring. Ze kreeg de diagnose nadat ze last kreeg van bloedverlies. “Het is dat ik het kon zien omdat ik bloed had, maar je kan het ook hebben zonder dat je het weet en daar wil je dan wel achter komen,” legde ze uit.
Ze benadrukte dat het in haar geval al ging om uitzaaiingen, iets wat je in een vroeg stadium juist kunt voorkomen. “Als ik het bloedverlies niet had gehad dan had ik het nu nog steeds niet geweten, en het was al aan het uitzaaien,” vertelde ze, zichtbaar aangedaan. “Dus ik vind het heel belangrijk dat die leeftijd naar beneden gaat.”
Emma vindt het onbegrijpelijk dat steeds minder vrouwen meedoen aan het bevolkingsonderzoek. Die afname werd donderdag bevestigd door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), dat aangaf dat het aantal deelnemers aan de screening landelijk aan het dalen is. Voor Emma is dat slecht nieuws.
“Dat vind ik zo stom,” reageerde ze. “Het zou zo zonde zijn als je die cellen in je hebt en er te laat achter komt.” Inmiddels weet ze uit eigen ervaring wat vrouwen te wachten staat wanneer ze deze diagnose krijgen. “Ik weet nu natuurlijk hoe een deel van het traject is. Sorry, maar dat wil je niet in je leven meemaken.”
De ziekte kwam voor Emma op een moment dat ze midden in haar carrière zat. Toch besloot ze in het najaar open kaart te spelen over haar situatie. “Het was een bewuste keuze om dat wereldkundig te maken,” vertelde ze. Hoewel de uitkomst toen nog onzeker was – en eigenlijk nog steeds is, omdat ze nog niet weet of ze in remissie is – voelde ze een dringende verantwoordelijkheid om haar ervaring te delen.
“Ik wist heel lang niet hoe het af zou lopen, en dat weet ik nog steeds niet omdat ik nog niet weet of ik in remissie ben, maar ik dacht: als het dan slecht afloopt, dan kan ik hopelijk nog wat betekenen voor andere vrouwen. Dat ze er op tijd bij zijn. Of een voorstadium ontdekken, of misschien wel kanker, maar nog wel goed behandelbaar.”
Naast haar emotionele oproep en betrokkenheid bij het onderwerp, bracht Emma donderdag ook weer muziek uit. Haar nieuwe single Alles Wordt Beter verscheen die dag en is de eerste die ze uitbrengt sinds ze haar behandeling onderging. Het nummer is hoopvol van toon, maar ongetwijfeld doordrenkt van de intense periode die ze achter de rug heeft.
Emma’s verhaal raakt, omdat het realiteit brengt in cijfers en statistieken. Het herinnert je eraan dat kanker geen leeftijdsgrens kent en dat vroege detectie letterlijk levens kan redden.