Werkende ouders met een middeninkomen kunnen in 2025 rekenen op lagere kosten voor kinderopvang. Het kabinet verhoogt de kinderopvangtoeslag als tussenstap naar bijna gratis kinderopvang, die gepland staat voor 2027. Dit is goed nieuws voor gezinnen die moeite hebben om werk en gezin te combineren en een verlichting zoeken in de financiële druk van de kinderopvang.
Ouders met een gezamenlijk inkomen tussen de 29.400 en 159.200 euro per jaar profiteren van de veranderingen in de kinderopvangtoeslag. Staatssecretaris Jurgen Nobel benadrukt: “Goede, toegankelijke kinderopvang maakt het makkelijker om werk en gezin te combineren. Daarom maken we de kinderopvang volgend jaar goedkoper voor een groot deel van de werkende ouders.”
Een gezin met een gezamenlijk inkomen van 45.000 euro en één kind in de opvang krijgt nu 87,3 procent van de kosten vergoed, maar vanaf 2025 wordt dit percentage verhoogd naar 96 procent. Deze stijging brengt de overheid een stap dichter bij het nieuwe financieringsstelsel waarin kinderopvang bijna gratis wordt voor werkende ouders.
Maximumuurprijzen voor kinderopvang in 2025
De vergoeding die ouders ontvangen, hangt af van verschillende factoren, zoals het inkomen van de ouders, het aantal kinderen en het type opvang dat wordt gebruikt. De overheid stelt een maximumuurprijs vast waarover de toeslag wordt berekend. Voor 2025 zijn de maximumuurprijzen als volgt vastgesteld:
- Dagopvang: 10,71 euro per uur
- Buitenschoolse opvang: 9,52 euro per uur
- Gastouderopvang: 8,10 euro per uur
Kinderopvangorganisaties en gastouders mogen echter hun eigen tarieven bepalen. Wanneer deze hoger liggen dan de vastgestelde maximumuurprijs, komt het verschil voor rekening van de ouders.
Kinderopvang vaak duurder dan de maximumuurprijs
Ondanks de verhoging van de kinderopvangtoeslag, is het voor veel ouders geen onbekend probleem dat de werkelijke kosten voor kinderopvang vaak hoger uitvallen dan de maximumuurprijs.
Uit een analyse van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), op basis van gegevens van de Belastingdienst, bleek dat vorig jaar driekwart van de ouders voor minstens één kind meer betaalde dan de vastgestelde maximumuurprijs. Deze extra kosten moeten ouders zelf dragen, bovenop wat zij via de toeslag vergoed krijgen.
Met de geplande wijzigingen in 2025 zal een groot deel van de werkende ouders merken dat de lasten wat lichter worden. Toch blijft het voor velen belangrijk om goed te kijken naar de werkelijke kosten en de vergoeding die zij kunnen verwachten.