Chantal Janzen is al jarenlang een vertrouwd gezicht op televisie, met name bij RTL 4. Je kent haar waarschijnlijk van talloze shows, glansrollen en optredens op grote evenementen. Toch blijft er iets wringen als je kijkt naar haar recente prestaties. Ondanks haar status als topvrouw van RTL laat haar kijkcijfergeschiedenis een patroon zien dat je moeilijk kunt negeren: de ene na de andere show trekt nauwelijks publiek. Toch blijft RTL onverminderd vertrouwen houden in haar. Die loyaliteit roept bij steeds meer mediakenners vragen op.

Zaterdag verschijnt er opnieuw een programma met Chantal Janzen aan het roer: Play That Song… Again! keert terug met een eenmalige special. RTL 4 probeert het format een tweede leven in te blazen, vermoedelijk in de hoop op een doorbraak. Maar gezien de matige prestaties van haar eerdere shows is het de vraag of dit de juiste zet is. De verwachtingen zijn op voorhand al getemperd, en dat is geen goed teken in een televisielandschap waarin je kijkers vanaf minuut één moet overtuigen.
Mediacriticus spreekt harde woorden
Victor Vlam, mediacriticus en co-host van de podcast De Communicado’s, is uitgesproken over de kwestie. In een recente aflevering zei hij: “Ik dacht bij mezelf: Chantal Janzen gaat het presenteren, is dat nou een reden om dat programma te gaan kijken? En ik denk dat het eerlijke antwoord is: nee, absoluut niet. Dat is anders dan bij Linda de Mol in haar hoogtijdagen.”
Hij raakt daarmee een gevoelige snaar: waar andere presentatoren een vaste kijkersgroep op naam weten te trekken, ontbreekt dat bij Chantal. Volgens Vlam ligt het probleem in het vertrouwen dat kijkers wel hebben bij andere presentatoren, maar niet bij Chantal.
Hij zegt: “Een van de dingen die Chantal Janzen absoluut niet heeft, is dat je denkt van: als zij het presenteert, is dat een soort van kwaliteitsstempel. (…) Ze heeft één groot probleem: ze heeft extreem veel flops op haar naam.” Die flops hebben inmiddels een lange lijst gevormd, en dat is moeilijk weg te poetsen.
Steeds meer titels op haar lijst van mislukkingen
Als je terugkijkt op haar carrière bij RTL 4, zie je een reeks programma’s die nauwelijks bekeken werden. Denk bijvoorbeeld aan De Piano, een show die snel weer uit het zicht verdween. Fout Maar Goud verdween zó geruisloos dat veel mensen zich het bestaan ervan niet eens meer herinneren.
Andere titels zoals Blow Up, All Together Now, Time to Dance, Doe Het Lekker Zelf, Janzen & Van Dijk en Beat the Best wisten evenmin indruk te maken. “De ene na de andere,” zegt Vlam daarover. “En dit zijn de grote flops. Er zijn ook nog heel veel dingen die oké scoorden [maar niet meer dan dat].”
Geen scherp gevoel voor televisiesucces
Wat Chantal lijkt te missen, is een instinct voor wat wel en niet werkt op televisie. Een presentator als Linda de Mol wist exact hoe ze formats moest dragen, zelfs als het idee op papier riskant was. Dat gevoel ontbreekt volgens Vlam volledig bij Chantal. Elk nieuw project voelt als een kansspel. Er lijkt weinig strategie of publieksgevoel achter te zitten, en dat zie je terug in de resultaten.
Haar liefde voor theater werkt mogelijk tegen haar
Er is ook een verklaring voor haar moeizame relatie met televisie, en die ligt misschien in haar achtergrond. Chantal Janzen komt uit de musicalwereld en voelt zich daar zichtbaar meer thuis. Vlam zegt daarover: “Haar echte liefde is volgens mij theater en daarom heeft ze denk ik ook gewoon minder met de televisiewereld en is ze minder goed in het doorzien van wat nou wel werkt en wat minder goed werkt.” Dat zou kunnen verklaren waarom haar programma’s vaak geen aansluiting vinden bij een breed tv-publiek.
Hoe lang blijft RTL in haar geloven?
De grote vraag is hoeveel kansen iemand als Chantal Janzen nog krijgt. In de televisiewereld worden mislukkingen zelden lang getolereerd. Toch blijft RTL 4 in haar geloven, ondanks de cijfers. Misschien hopen ze dat er ooit weer een format is dat precies past bij haar stijl en uitstraling. Of misschien speelt haar persoonlijke populariteit mee in die beslissing. Hoe dan ook: zolang kijkers haar niet opnieuw omarmen, blijft haar succes op losse schroeven staan.