De sfeer is beladen wanneer de kist van sterrenchef Jonnie Boer even na tien uur ’s ochtends naar buiten wordt gedragen. Voor de deuren van zijn geliefde restaurant De Librije in Zwolle staan vrienden, familie en collega’s in stilte bij elkaar. Het enige geluid dat weerklinkt is de stem van Phil Collins met In the Air Tonight, een nummer dat door merg en been snijdt op dit moment van afscheid. Jonnie Boer wordt geëerd zoals hij leefde: met stijl, respect en diepe verbondenheid.

Indrukwekkend eerbetoon
Wanneer de beschilderde kist op een zijspan van een motor wordt gelegd, houden omstanders hun adem in. Rondom staan tientallen Harley-Davidsons opgesteld, bestuurd door leden van de club waar Boer zelf deel van uitmaakte. Twee Porsches sluiten zich aan bij de stoet, die langzaam vertrekt vanaf De Librije.
De stilte maakt plaats voor het diepe gerommel van motoren, als een laatste groet aan een man die met hart en ziel leefde. Langs de straat staan nog meer motorrijders opgesteld, zwijgend, hun sturen versierd met geurige kruidenbosjes – rozemarijn, laurier en tijm – als symbolische verwijzing naar de passie van Jonnie voor geur en smaak.
De Librije als middelpunt
Voor het restaurant liggen bloemen in overvloed. De Librije en Jonnie Boer zijn voor veel Zwollenaren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bewoners zijn in grote getalen gekomen om afscheid te nemen van de chef die niet alleen de Nederlandse gastronomie veranderde, maar ook Zwolle op de kaart zette. De sfeer is ingetogen, warm en vol respect. De rouwstoet vertrekt richting Giethoorn, om later op de middag terug te keren voor de uitvaart in Zwolle.
Stad in diepe rouw
Jeanette Schmiet verwoordt het gevoel dat in de stad leeft: “Heel Zwolle leeft mee.” Sinds het overlijden van Jonnie vorige week woensdag hangt er rouw in de lucht. Vanaf donderdag leggen mensen bloemen neer bij De Librije. De drie vlaggen bij de ingang hangen halfstok. Tijdens Koningsnacht werd het feestgedruis onderbroken voor een minuut stilte, uit respect voor een man die veel meer was dan een topchef.
Schmiet raakt zichtbaar geëmotioneerd als ze vertelt: “Het laat me niet los, ik krijg er echt kippenvel van. Hij hoorde echt bij Zwolle.” Voor haar was het niet alleen zijn kookkunst, maar ook de liefde waarmee hij zijn team en omgeving inspireerde, die hem bijzonder maakte. Dat gevoel wordt breed gedeeld in de stad.
Grootheid zonder kapsones
Wat iedereen over hem zegt, klinkt telkens weer: Jonnie Boer had geen sterallures. Ondanks zijn internationale faam bleef hij gewoon, warm en toegankelijk. Gerard van Ommen zegt het treffend: “Hij had geen sterallures. Dat maakte hem zo geliefd hier in Zwolle, én daarbuiten.”
Het was juist die menselijkheid die hem onderscheidde in een wereld waar ego’s vaak groot zijn. Boer bleef benaderbaar, of je hem nu tegenkwam bij een lokaal restaurant of in zijn driesterrenkeuken. Harley-rijder Ronald Esveldt, lid van dezelfde motorclub, blikt terug op een bijzondere man. “Echt een heel aardige vent, iedereen in Zwolle kende hem.”
Hij herinnert zich nog goed zijn diner bij De Librije. “Echt een beleving. Zo leuk dat Jonnie een praatje kwam maken aan tafel. Hij kon echt toveren met smaak.” Dat Boer daarna ook regelmatig in andere lokale eetgelegenheden opdook, waardeerde Esveldt enorm. “Altijd zo benaderbaar gebleven, ook toen hij de top bereikte.”
Culinair icoon
Jonnie Boer was de enige Nederlandse chef met drie Michelinsterren. Zijn overlijden op 60-jarige leeftijd aan een longembolie kwam hard aan. Zijn lichaam werd afgelopen weekend teruggebracht naar Nederland vanaf Bonaire, waar hij een tweede huis had. De Librije blijft deze week gesloten, maar opent volgende week weer haar deuren. In de geest van Jonnie: met liefde, toewijding en ongekende smaak.