Peter Gillis is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf maanden. Van die straf hoeft hij de helft alleen uit te zitten wanneer hij zich opnieuw misdraagt. De uitspraak volgt na een langdurige en intensieve rechtszaak waarbij duidelijk werd hoe Gillis jarenlang fraude pleegde via zijn vakantieparken.

Het vonnis markeert een voorlopig einde van een zaak die al lange tijd veel aandacht trekt. De rechtbank nam het Gillis zwaar kwalijk dat hij opzettelijk onjuiste belastingaangiften indiende. Justitie stelde dat hij via zijn vakantieparken stelselmatig inkomsten verzweeg en kosten opvoerde die hij nooit had mogen aftrekken.
Deze handelingen leverden hem jarenlang financieel voordeel op, terwijl de belastingdienst daardoor structureel werd benadeeld. De belastingontduiking werd op den duur te omvangrijk om nog onder de radar te blijven.
Naast de financiële fraude speelde er nog een andere kwestie. De parken van Gillis werden door tientallen mensen permanent bewoond, terwijl dat wettelijk verboden is. In plaats van tijdelijke recreatieverblijven, veranderden de huisjes in permanente woonruimtes. Dat was in strijd met de vergunningen die voor dit soort parken gelden.
Deze structurele overtreding leidde tot extra druk van overheidsinstanties en zorgde voor een versnelling in het onderzoek. Toen bleek dat Gillis niet alleen frauduleus handelde met geld, maar ook de regels rond bewoning aan zijn laars lapte, besloot de overheid hard in te grijpen.
De parken mochten niet langer openblijven en moesten hun deuren definitief sluiten. Een vergunning voor heropening kwam er niet meer. Gillis slaagde er niet in om via juridische of bestuurlijke wegen alsnog toestemming te krijgen om door te gaan. De schade voor zijn bedrijf was daarmee niet meer te herstellen.
Omdat zijn vakantieparken niets meer opleverden en juridisch onhoudbaar waren geworden, besloot Gillis uiteindelijk zijn hele bezit in de verkoop te zetten. Hij zocht actief naar kopers die bereid waren om alles over te nemen. Zelf kon hij er geen kant meer mee op. De druk van de overheid, het verlies van vertrouwen en het uitblijven van een oplossing zorgden ervoor dat zijn ondernemerschap stilviel. Daarmee kwam zijn imperium in zwaar weer terecht.
De uitspraak van de rechter zet voorlopig een punt achter deze slepende zaak. Toch is het nog niet uitgesloten dat Gillis in hoger beroep gaat. Daarover is op dit moment nog niets bekendgemaakt. Voor nu betekent het vonnis in elk geval dat Gillis zich moet houden aan strikte voorwaarden, wil hij niet alsnog een half jaar de gevangenis in. Het gerechtshof volgt de zaak op de voet en zal bij hernieuwd wangedrag direct ingrijpen.
Straf voor Peter Gillis; 12 maanden 6 voorwaardelijk, proeftijd 3 jaar. Zijn dochter krijgt 240 uur, 6 maanden voorwaardelijk, proeftijd 2 jaar. Zijn ex-vrouw taakstraf 120 uur, 6 maanden voorwaardelijk, proeftijd 2 jaar.
— Janine Schuinder (@JanineShow6) April 15, 2025