Zodra de zon zich laat zien, zie je steeds meer mensen op de fiets stappen. De fiets is een populaire en milieuvriendelijke manier van vervoer geworden. Toch betekent dat niet dat je zomaar alles kunt doen op twee wielen. Ook als fietser ben je gebonden aan verkeersregels. En vanaf 1 februari 2025 wordt het nóg belangrijker om je daaraan te houden. De boetebedragen voor fietsers zijn namelijk aangepast en flink verhoogd. In dit artikel lees je precies welke overtredingen je duur kunnen komen te staan en hoe je die boetes voorkomt.

Bedragen liegen er niet om
Gebruik je tijdens het fietsen je telefoon, dan moet je straks diep in de buidel tasten. Voor het vasthouden van een telefoon op de fiets betaal je vanaf 2025 maar liefst 170 euro. Dat bedrag geldt ook als je alleen even snel een berichtje wilt checken.
Vergeet je je hand uit te steken bij het afslaan, dan kost je dat 45 euro. Zonder werkende verlichting rijden – of met verkeerde verlichting – levert een boete op van 75 euro. Je denkt misschien dat dat niet zo’n probleem is, maar de controle daarop is streng.
Rechts inhalen op de fiets is bovendien verboden. Toch zie je het vaak gebeuren. De boete voor deze overtreding bedraagt 120 euro. En rijd je op de rijbaan terwijl er een verplicht fietspad ligt, dan kost dat je opnieuw 75 euro.
Geloof het of niet, maar zelfs fietsen op de snelweg komt voor. Wie dat doet, krijgt een boete van maar liefst 200 euro. Dit soort bedragen maken duidelijk dat verkeersveiligheid hoog op de agenda staat.
Voorrang en bijzondere situaties
Je moet als fietser altijd goed opletten op voorrangsregels. Verleen je geen voorrang aan verkeer van rechts of rijd je door rood? Dan kost je dat 120 euro. Het blokkeren van een kruispunt – iets wat je makkelijk over het hoofd ziet – levert hetzelfde boetebedrag op.
En onderschat bijzondere verkeerssituaties niet. Snijd je een uitvaartstoet of militaire colonne doormidden, dan betaal je een boete van 45 euro. Hoewel dit misschien zeldzaam lijkt, wordt er wel degelijk op gecontroleerd.
Deze regels zijn er niet voor niets. Ze zijn bedoeld om het verkeer ordelijk en veilig te laten verlopen, ook voor fietsers. Juist op drukke momenten of bij onduidelijke kruispunten is het belangrijk om alert te blijven. De nieuwe boetes maken het extra duidelijk dat ook jij als fietser verantwoordelijkheid draagt in het verkeer.
Snelheid op de fiets
Veel fietsers weten niet dat er op sommige plekken een snelheidslimiet geldt. Op een woonerf bijvoorbeeld mag je maar stapvoets rijden. Rijd je daar tot 10 kilometer per uur te hard, dan krijg je een boete van 45 euro. Overschrijd je die limiet met meer dan 10 kilometer per uur, dan loopt het bedrag op tot 65 euro. Vooral op plekken waar kinderen spelen of voetgangers lopen, wordt hier steeds strenger op gehandhaafd.
Je bent misschien geneigd om extra gas te geven als je haast hebt, maar dat kan dus vervelend uitpakken. De snelheidslimiet op een woonerf is er niet voor niets. Het voorkomt gevaarlijke situaties en maakt het verkeer veiliger voor iedereen. Een boete is dan slechts een extra herinnering aan die verantwoordelijkheid.
Weet wat mag en wat niet
Niemand zit te wachten op een boete. Zeker niet als je op de fiets zit en denkt dat de regels vooral voor auto’s gelden. Toch kunnen de bedragen flink oplopen en is het verstandig om je goed voor te bereiden. Door je aan de regels te houden, voorkom je niet alleen een boete maar draag je ook bij aan een veiliger straatbeeld. Dat is fijn voor jou én voor anderen.