Financiën zijn voor veel Nederlanders een bron van voortdurende stress. Terwijl sommigen zonder moeite geld kunnen sparen, hebben anderen grote moeite om rond te komen.
Dit blijkt uit een recent onderzoek van spaarplatform Raisin. Hieruit blijkt dat veel mensen in Nederland regelmatig te maken hebben met geldstress. Deze financiële zorgen hebben vaak zowel mentale als fysieke gevolgen.
Volgens het onderzoek beschouwt slechts 15 procent van de ondervraagden hun financiële situatie als onstabiel. Desondanks ervaren veel meer mensen aanzienlijke financiële stress.
Meer dan een kwart van de Nederlanders voelt zich regelmatig uitzichtloos en wanhopig vanwege hun financiële situatie. Deze gevoelens van onzekerheid leiden vaak tot lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn.
Ongeveer 28,2 procent van de respondenten geeft aan hoofdpijn te hebben door geldstress. Ondanks deze problemen verwacht bijna de helft van de ondervraagden (42,5 procent) dat hun situatie binnen zes maanden zal verbeteren.
Sparen blijft een uitdaging voor velen
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseert iedereen in Nederland om 10 procent van het netto maandinkomen te sparen. Dit bedrag moet dienen als buffer voor onverwachte uitgaven en zorgen voor financiële stabiliteit.
Hoewel het gemiddelde spaarpercentage in Nederland met 16,1 procent hoger ligt, geeft dit gemiddelde een vertekend beeld. Van de ondervraagden zet ruim 90 procent maandelijks een bedrag opzij.
Toch slaagt 42 procent er niet in om de aanbevolen 10 procent te sparen. Dit wijst erop dat een groot deel van de spaarders meer dan het aanbevolen bedrag spaart, terwijl anderen moeite hebben om iets opzij te zetten.
Vrouwen ervaren meer financiële zorgen
Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen vaker last hebben van financiële zorgen dan mannen. Deze zorgen gaan vaak gepaard met lichamelijke klachten. Bovendien blijkt dat vrouwen minder vaak sparen dan mannen.
Slechts 13,4 procent van de vrouwen geeft aan goed op de hoogte te zijn van financiële zaken. Bij mannen ligt dit percentage hoger, namelijk op 24,3 procent. De exacte oorzaken van deze verschillen zijn nog onbekend.
Het onderzoek van Raisin werd uitgevoerd onder meer dan 3000 volwassenen. De deelnemers waren representatief voor leeftijd, geslacht en woonplaats.
De resultaten laten zien dat financiële zorgen en onzekerheid diepgeworteld zijn in Nederland. Dit ondanks het gemiddelde spaarpercentage dat een rooskleuriger beeld schetst dan de werkelijkheid.