Een persmoment met kroonprinses Amalia in Madrid had voor royaltyverslaggever Sandra Schuurhof een bijzondere ervaring moeten worden. Na een lange vlucht van uren heen en terug naar de Spaanse hoofdstad, keerde ze terug naar Nederland zonder ook maar één vraag aan de prinses te kunnen stellen. Het geplande moment bleek korter en afstandelijker dan verwacht, en leidde bij Sandra tot een flinke teleurstelling.

Prinses Amalia verblijft inmiddels weer in Nederland, maar bracht onlangs een kort bezoek aan Madrid. In de Spaanse hoofdstad woonde ze een symbolische ceremonie bij ter ere van een bijzonder bedankje: een tulpentuin.
Deze tuin is door Nederland aangelegd als dank voor de gastvrijheid van Spanje in een moeilijke periode voor de prinses. Ze woonde en studeerde daar geruime tijd, nadat bedreigingen haar veiligheid in Nederland in gevaar brachten. De tulpentuin moest een mooi moment van erkenning worden, ook voor de pers.
Bliksembezoek van twaalf minuten
Voor verslaggever Sandra Schuurhof was het bezoek echter allesbehalve memorabel. “Het was erin en eruit. Kort maar krachtig, zullen we maar zeggen. En daarvoor is heel wat pers vanuit Nederland hiernaartoe gereisd.
Amalia kent hier genoeg mensen, die is hier lekker aan het relaxen en wij gaan nu weer als een haas naar het vliegveld”, vertelde ze teleurgesteld. In totaal bleef Amalia slechts twaalf minuten bij de tulpentuin, waarna ze direct weer vertrok zonder een woord tot de aanwezige pers te richten.
Zonder vragen terug naar huis
Sandra had speciaal gereisd om verslag te doen van het optreden van de kroonprinses en hoopte op een kort persmoment. Ze mocht echter niets vragen. “Het had ook niet heel veel om het lijf, even de plaquette onthullen, even met de burgemeester praten en dat was het alweer.
We mochten geen vragen stellen. Wel jammer als je er helemaal voor naar Madrid reist, maar ze deed het hartstikke goed,” zei Sandra in de studio van Shownieuws. De balans van de dag: veel reisuren, geen interactie, wel een indrukwekkende beveiliging.
Overdreven veiligheidsmaatregelen of begrijpelijk beleid?
Collega Bart Ettekoven haakte in op de situatie. “Had je daar wel op gehoopt of was het van tevoren aangegeven?” Sandra gaf toe dat ze wist dat het waarschijnlijk niet zou lukken, maar hield toch hoop op een klein moment.
“Ik wist dat we het wisten, maar je hoopt toch altijd dat er even iets kan, maar het was heel hectisch en heel veel beveiligers. Echt extréém veel beveiliging. Ja, de Spanjaarden denken natuurlijk ook: het zal toch niet gebeuren dat er nú nog iets gebeurt op ons grondgebied.” De strikte beveiliging maakte dat elke vorm van spontane persinteractie uitgesloten leek.
Reacties in de studio
In de studio leefde men zichtbaar mee met Sandra. Presentatrice Airen Mylene probeerde het luchtig te houden: “Ja, en daar zit je dan weer vanavond. Op en neer gegaan. Slechts twaalf minuten duurde het daar, maar het zag eruit alsof ze het fantastisch deed.” Studiogast Henny Huisman voegde daar grappend aan toe: “Dan mogen ze die 7.000 tulpen weer teruggeven meteen!” Waarop Sandra met een lach reageerde: “Hahahaha. Ja! ‘Hier met die tulpen! Ik neem ze allemaal mee!’”
Beperkte momenten met de pers
Het zwijgen van de prinses riep vragen op. Airen vroeg zich hardop af waarom er zo weinig contactmomenten met de pers zijn. Sandra gaf daar een helder antwoord op: “Ja, eigenlijk zijn er maar heel weinig momenten, hè, dat dat kan. Het is straks koningsdag in Doetinchem, dan mag ik het koninklijke gezin weer wat vragen.” Bart haakte daar gevat op in: “Dan mag ze weer één vooraf ingediende vraag stellen!”
Kritiek blijft dit keer uit
Opvallend was dat Ronald Molendijk, die normaal scherp is over het koningshuis, zich dit keer afzijdig hield van kritiek. Hij vertelde: “Ik heb hier opgeschreven: ‘Niet boos doen tegen Sandra.’ Ik vind het vanavond allemaal leuk.” Sandra kon het waarderen. “O, wat lief. Ja, dankjewel, want Sandra is moe.”