Don Parkes, een fabrieksmanager uit Australië, verdient jaarlijks 125.000 Australische dollar, omgerekend ongeveer 81.000 euro. Ondanks dit aanzienlijke inkomen, vindt hij het steeds moeilijker om financieel rond te komen.
Don, die tot de top 10 van best verdienende mensen in het land behoort, geeft in de tv-show A Current Affair aan dat hij en zijn gezin ondanks zijn hoge salaris grote moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. “Het is bijna niet vol te houden,” zegt Don.
Samen met zijn vrouw Kirsty heeft Don acht kinderen, wat voor een aanzienlijke financiële druk zorgt. De kosten van het levensonderhoud voor een groot gezin lopen snel op, en het gezin heeft al meerdere keren hun spaargeld moeten aanspreken om rond te komen.
“We hebben al meerdere keren ons spaargeld moeten aanspreken,” vertelt Don. Zelfs hun twee tienerzonen zijn nu genoodzaakt om kostgeld te betalen, een stap die illustreert hoe moeilijk de situatie is geworden.
Besparingen en moeilijke keuzes
Kirsty legt uit dat het gezin elke twee weken ongeveer 1.200 Australische dollar uitgeeft aan boodschappen, wat neerkomt op zo’n 2.400 dollar per maand. Om de kosten te drukken, hebben ze besloten over te stappen op goedkopere huismerken.
Daarnaast krijgen hun kinderen nu minder verse producten zoals fruit, groenten en vlees. “We gaan steeds vaker naar McDonald’s, omdat een maaltijd daar voor de hele familie goedkoper is dan het kopen van vlees en groenten, die je ook nog eens zelf moet klaarmaken,” aldus Don.
In een poging om verdere kosten te besparen, heeft Don ook alle zorgverzekeringen opgezegd. “Zorgkosten zijn onbetaalbaar geworden en passen simpelweg niet meer in mijn budget. Voor mij zijn voedsel en kleding belangrijker; een zorgverzekering voelt nu als een luxe,” vertelt hij.
Vrijwilligerswerk en toenemende problemen
Kirsty zet zich in als vrijwilliger bij het Community Café, een liefdadigheidsorganisatie in Sydney die gratis eten en kleding verstrekt aan mensen in financiële nood.
Ze ziet dagelijks de impact van de stijgende kosten op het leven van velen. “Elke dag komen er zo’n 200 mensen langs die het niet meer redden,” zegt Kirsty.
Ondanks hun inspanningen weten Don en Kirsty niet meer hoe ze de situatie moeten verbeteren. De belastingverlagingen van premier Anthony Albanese bieden weinig verlichting in hun precaire situatie.