Het weerbeeld verandert en brengt typisch lenteweer met zich mee. De komende dagen blijft het droog en rustig dankzij een hogedrukgebied. De zon laat zich steeds vaker zien, waardoor de temperaturen overdag flink oplopen. Weerman Jordi Huirne van Hart van Nederland spreekt van ‘laagjesweer’: de ochtenden kunnen nog fris tot zelfs vriezend koud zijn, terwijl de middagtemperaturen oplopen richting de 20 graden.

Dit betekent dat je ’s ochtends handschoenen nodig hebt, maar in de middag zonder winterjas naar buiten kunt. Grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn typerend voor deze periode van het jaar. Overdag warmt de steeds krachtiger wordende voorjaarszon de lucht op, terwijl het in de relatief lange nachten sterk afkoelt.
Hierdoor kan het in de vroege ochtend vriezen, maar later op de dag aangenaam aanvoelen. Dit maakt het belangrijk om je kledingkeuze slim aan te passen. Wie vroeg op pad gaat, zal nog de kou voelen, terwijl het in de middag bijna lenteachtig aanvoelt.
Koude nachten en kans op mist
Ondanks de oplopende temperaturen overdag, blijven de nachten voorlopig koud. Onder invloed van het hogedrukgebied kunnen de temperaturen in de nacht dalen tot -5 graden. Vooral carnavalsvierders doen er goed aan om zich hierop voor te bereiden. Naast de kou kan er in de nacht en vroege ochtend mist en lage bewolking ontstaan.
Dit zorgt ervoor dat de dag soms grijs en kil begint, zoals zondagochtend het geval was. In Eindhoven werd een minimumtemperatuur van -5 graden gemeten en op vliegbasis Twenthe daalde het kwik zelfs naar -5,1 graden. Mist kan op sommige plekken het zicht sterk beperken. In de nacht naar zondag zakte het zicht lokaal terug tot slechts 60 meter, vooral in het noorden van het land. Dit fenomeen kan zich de komende nachten opnieuw voordoen.
Toch zorgt de zon er in de loop van de ochtend voor dat de mist en bewolking vrij snel verdwijnen. Voor de middag is het op de meeste plaatsen zonnig, al kan het bij koud water zoals het IJsselmeer, de Waddenzee en de westkust langer duren voordat de bewolking oplost. De wind blijft zwak en de temperaturen lopen steeds verder op. Zondagmiddag werd het ongeveer 10 graden, terwijl de temperatuur woensdag kan oplopen tot 15 graden.
Zonnige dagen en oplopende temperaturen
Vanaf donderdag zet de temperatuurstijging door en wordt het nog aangenamer. De wind draait naar het zuiden en voert droge lucht aan. Hierdoor is de kans op mist en lage bewolking een stuk kleiner en begint de dag direct met volop zon. Dit betekent dat de temperatuur verder oploopt.
In de meeste regio’s loopt het kwik op naar 15 tot 19 graden en lokaal is zelfs een temperatuur van 20 graden mogelijk. Alleen langs de kust blijft het iets koeler door de invloed van het zeewater. Ook in het weekend blijft het zacht voor de tijd van het jaar, met wederom kans op de eerste officiële 20 graden.
Wanneer spreken we van een warme dag?
Officieel wordt er van een warme dag gesproken bij een temperatuur van 20,0 graden of hoger. Gemiddeld wordt de eerste lokale warme dag in Nederland op 5 april gemeten. Vaak gebeurt dit in april, maar soms al in maart of zelfs februari. In de afgelopen dertig jaar kwam het gemiddeld eens per drie jaar voor dat de eerste warme dag voor april viel.
Dit jaar kwam het al bijna zover: op 21 februari werd in Woensdrecht een temperatuur van 19,3 graden gemeten. Dit was een recordwarme dag en markeerde tevens de eerste officiële lentedag van het jaar. Met de naderende lente en de oplopende temperaturen is het tijd om te genieten van het mooie weer. Overdag warmt het al flink op, maar houd in de vroege ochtend rekening met koude nachten en mogelijk mist. De vooruitzichten zijn positief, dus het lijkt erop dat het echte lentegevoel niet lang meer op zich laat wachten.