De Vereniging van Eigenaars (VvE) van een appartementencomplex in Amersfoort heeft opvallende regels en hoge boetes ingevoerd. Dit meldt het Algemeen Dagblad. De 27-jarige bewoonster Monique* kreeg te maken met een huishoudelijk reglement dat op sommige punten extreem lijkt.
Zo kan een boete van maar liefst 1.250 euro worden opgelegd voor het naaktlopen in je eigen huis. Deze regels roepen de vraag op hoe ver een VvE mag gaan in het bepalen van wat bewoners in hun eigen woning doen.
Strikte regels en torenhoge boetes
Naast de boete voor naaktlopen, gelden er nog meer strenge regels. Het ophangen van wasgoed aan het balkon is bijvoorbeeld verboden en kan je 250 euro kosten. In het flatgebouw geldt daarnaast dagelijks een verplichte stilte tussen 12.00 en 13.00 uur, die strikt wordt gehandhaafd.
Bewoners riskeren een boete als ze de VvE geen toegang tot hun woning verlenen voor inspecties. Deze regels lijken misschien absurd, maar ze zijn juridisch beter onderbouwd dan je zou denken.
Wat zeggen de regels?
Astrid Luijk, notarieel jurist bij VvE Belang, legt uit dat een VvE inderdaad boetes mag opleggen, maar alleen binnen vastgestelde regels. “Een boete kan alleen worden opgelegd als een duidelijke overtreding van een regel is begaan die zwart-op-wit staat,” zegt ze.
Dit betekent dat de regels en boetebedragen duidelijk moeten worden vermeld in het splitsings- of huishoudelijk reglement. Bewoners moeten dus precies weten wat wel en niet mag, en welke financiële gevolgen een overtreding kan hebben.
Toch moeten de regels wel redelijk blijven. Een boete van 1.250 euro voor naaktlopen in je eigen huis, omdat een buurman toevallig naar binnen kijkt, lijkt behoorlijk overdreven. Ook een boete voor het weigeren van toegang voor een VvE-inspectie kan onredelijk zijn. De VvE mag je woning alleen betreden als dit echt noodzakelijk is voor het algemene belang van het gebouw, benadrukt Luijk.
Wat mag een VvE wel opleggen?
Een VvE mag zeker regels opstellen die voor alle bewoners gelden, maar dit betekent niet dat ze zomaar alles kunnen voorschrijven. VvE-jurist Klaas Jan Schuurs legt uit: “Een VvE kan bijvoorbeeld verbieden dat bewoners veranderingen aanbrengen aan gemeenschappelijke delen, zoals galerijen of de buitenkant van het gebouw.”
Dit betekent dat het ophangen van wasgoed aan het balkon inderdaad verboden kan worden. Ook het installeren van bijvoorbeeld een airconditioning kan aan regels gebonden zijn.
Maar hoe gaat een VvE om met overtredingen? Een VvE kan niet zomaar boetes uitdelen aan bewoners. Er moet eerst een gesprek plaatsvinden om de situatie te bespreken. Pas als dit gesprek geen oplossing biedt, volgt er een schriftelijke waarschuwing die per post verstuurd moet worden.
“Op die manier krijgt de bewoner nog de kans om zijn kant van het verhaal te vertellen,” legt Schuurs uit. Pas als ook dit niet tot een oplossing leidt, kan de VvE overgaan tot het opleggen van een boete.
Het blijft dus belangrijk om te weten welke regels een VvE mag opleggen en wanneer deze regels te ver gaan. Hoewel sommige boetes buitensporig lijken, zijn er duidelijke procedures die gevolgd moeten worden voordat een boete kan worden opgelegd.