De Europese Centrale Bank (ECB) is druk bezig met de ontwikkeling van een digitale euro. Deze nieuwe vorm van geld komt naast het bestaande contante en girale geld en heeft als doel het financiële systeem stabieler en toegankelijker te maken. Maar wat houdt de digitale euro precies in en wat zijn de voor- en nadelen?
Allereerst is het belangrijk te begrijpen dat de euro’s waarmee je nu betaalt op twee manieren bestaan. Enerzijds heb je contant geld, zoals briefgeld en munten, en anderzijds giraal geld, dat je op je bankrekening hebt staan en waarmee je kunt pinnen of betalen via een app. De digitale euro zou een derde manier bieden om te betalen, vergelijkbaar met giraal geld, maar dan beheerd door de ECB in plaats van commerciële banken.
Hoe werkt de digitale euro?
Met de digitale euro zou je kunnen betalen zoals je nu met een pinpas of smartphone doet. Het grootste verschil is dat deze euro niet door commerciële banken wordt beheerd, maar rechtstreeks door de Europese Unie via de ECB. Dit betekent dat je betalingen doet met geld dat door de ECB wordt uitgegeven, wat potentieel veiliger is dan geld bij commerciële banken.
De ECB bevindt zich momenteel nog in de voorbereidingsfase van de digitale euro, een proces dat tot eind volgend jaar zal duren. Gedurende deze periode ontwikkelt en test de ECB het ontwerp en de technische vereisten van de digitale euro. De uiteindelijke invoering van deze valuta hangt af van goedkeuring door het Europees Parlement en de relevante wetgeving.
Voordelen en nadelen van de digitale euro
Voorstanders van de digitale euro zien deze nieuwe vorm van valuta als een manier om het financiële systeem te verbeteren en toegankelijker te maken voor mensen zonder bankrekening. De digitale euro biedt een alternatief dat onafhankelijk is van commerciële banken, waarbij rekeningen waarschijnlijk gratis worden.
Bovendien zou het geld veiliger kunnen zijn; de kans dat de ECB ‘omvalt’ is veel kleiner dan bij commerciële banken, zoals tijdens de kredietcrisis in 2010-2011 bleek.
Aan de andere kant zijn er zorgen over privacy en controle. De angst bestaat dat de overheid of centrale banken transacties kunnen volgen, iets wat nu alleen door commerciële banken gebeurt.
Daarnaast vrezen sommigen dat centrale banken te veel invloed krijgen over het geldsysteem. De ECB heeft benadrukt dat privacy en de bescherming van persoonsgegevens belangrijke aandachtspunten zijn bij de ontwikkeling van de digitale euro.
Nederlanders zijn terughoudend
Uit een representatieve peiling onder het Hart van Nederland-panel blijkt dat Nederlanders nog niet warm lopen voor de digitale euro. Nadat de voor- en nadelen zijn uitgelegd, geeft een meerderheid van de respondenten aan tegen de invoering ervan te zijn.
Van de ondervraagden is 58 procent tegenstander, terwijl 22 procent voorstander is. Twintig procent weet niet goed wat ze van de plannen moeten vinden. De invoering van de digitale euro roept gemengde reacties op en het is duidelijk dat er nog veel vragen leven onder het publiek.
Wat vind jij van deze ontwikkeling? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.